Raad van State eist alsnog extra natuuronderzoek varkenshouderij Creil

CREIL • Wo 20 maart 2024 | 16:02 • Woensdag 20 maart 2024 | 16:02

De Raad van State eist alsnog een uitgebreid natuuronderzoek voor een varkenshouderij aan het Noordermeerpad, net achter de IJsselmeerdijk in Creil.

De hoogste bestuursrechter was het woensdag in een hoger beroepuitspraak geheel eens met de rechter in Utrecht. Die droeg eerder na bezwaren van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) het varkensbedrijf Zuiderzee BV op alsnog een passende beoordeling te maken.

Zo'n beoordeling is nodig omdat de gevolgen van de uitbreiding van de varkenshouderij voor het beschermde vogel- en habitatrichtlijngebied het IJsselmeer niet goed zijn onderzocht.

De bewering van de provincie dat het IJsselmeer als natuurgebied geen groot nadeel ondervindt van stikstofneerslag, is niet doorslaggevend. Er kunnen immers wel gevolgen zijn voor beschermde vogels en andere natuurwaarden. Dat zal alsnog moeten worden uitgezocht.

'Onzinnig om nu nog onderzoek te doen'
De uitspraak is een tegenvaller voor de provincie en de veehouder. Die gingen tevergeefs in hoger beroep tegen de Utrechtse uitspraak. Zij vinden het onzinnig om acht jaar na het verlenen van een milieu- en uitbreidingsvergunning het varkensbedrijf alsnog op te zadelen met een kostbaar en uitgebreid natuuronderzoek.

Volgens de provincie is al in 2016 voor de uitbreiding van het bedrijf onderzocht of dat nadelige gevolgen had voor natuurgebied het IJsselmeer.

Door intern te salderen, steeg de ammoniakuitstoot niet en zou er niets aan de hand zijn. Temeer daar het IJsselmeer kalkrijk water bevat, waardoor de verzurende ammoniakuitstoot van de varkenshouderij sowieso geen nadelige gevolgen zou hebben voor het beschermde natuurgebied.

Ook gevolgen voor Weerribben
Mobilisation for the Environment was het daar volstrekt mee oneens en eist dat er voor de uitbreiding van het bedrijf alsnog een uitgebreide passende beoordeling moet worden gemaakt.

Volgens MOB zou de varkenshouderij ook nadelige gevolgen hebben voor het wel stikstofgevoelige Overijsselse natuurgebied De Weerribben. De Raad van State deelt die opvatting.

Hoe dan ook zullen provincie en varkenshouderij alsnog een uitgebreid onderzoek moeten doen. Niet bekend is of deze uitspraak direct gevolgen heeft voor de huidige bedrijfsvoering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel