Langs de A6 komt een grootschalig batterijpark, kosten zijn 50 miljoen euro

LELYSTAD • Do 21 maart 2024 | 10:16 • Donderdag 21 maart 2024 | 10:16

Energiebedrijf ENGIE gaat definitief een grootschalig batterijpark bouwen bij de Maxima-centrale in Lelystad. Al in 2019 werd er over de plannen gesproken. Nu trekt het bedrijf bijna 50 miljoen euro uit voor het bouwen van de energieopslag die volgend jaar klaar moet zijn

Volgens ENGIE is het terrein van de Maxima-centrale perfect gelegen voor zo'n grootschalige batterijopslag. Er ligt namelijk al een energiehub met een gascentrale en zonnepark.

Later gebruiken
Met de batterijopslag kan de energie die met de centrale en het zonnepark wordt opgewekt, opgeslagen worden en op een later tijdstip gebruikt worden. De batterijen hebben een capaciteit van 100 MW en kunnen met een vermogen van 35 MW drie uur lang op vol vermogen elektriciteit leveren. Omgerekend is dat drie uur lang stroom voor zo'n 35.000 huishoudens.

Het huidige energienetwerk zit vol, waardoor bedrijven en nieuwe woonwijken soms niet meer kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk en het afschakelen van wind- en zonneparken. Volgens ENGIE zijn batterijopslagen essentieel om dit te voorkomen.

Ook in Flevoland zijn er veel problemen door een vol stroomnet, maar die zitten volgens ENGIE de ontwikkeling van de batterijen niet in de weg. Dankzij de centrale en het zonnepark is de stroomaansluiting ook groot genoeg om er een batterijpark aan te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel