Almere moet financiële situatie verbeteren, anders grijpt provincie in

FLEVOLAND • Do 21 maart 2024 | 16:58 • Donderdag 21 maart 2024 | 16:58

De provincie Flevoland maakt zich ernstig zorgen over de financiële situatie van de gemeente Almere en dreigt in te grijpen. Dat blijkt uit een brief van het college van Gedeputeerde Staten (GS) aan het college van burgemeester en wethouders van Almere.

Almere heeft geen geld voor nieuwe investeringen in de stad, moet fors bezuinigen en heeft geen buffer voor de toekomst.

Als de gemeente niet op korte termijn concreet aangeeft hoe de financiële problemen daar worden opgelost, kan de gemeente onder preventief toezicht van de provincie komen te staan, valt te lezen in de brief.

De provincie houdt toezicht op de financiële situatie van alle zes de gemeenten in Flevoland.

Financiële situatie nauwlettend in de gaten houden
Volgens GS ontbreekt in Almere een duurzaam financieel evenwicht. Ook is Almere te veel afhankelijk van incidentele overschotten vanuit het grondbedrijf. Verder heeft de gemeente grote moeite om bezuinigingen uit het verleden door te voeren.

De inkomsten uit het gemeentefonds zijn volgens de provincie onzeker. Dat komt doordat er nog geen nieuw kabinet is. Het is dus niet duidelijk hoeveel geld de gemeente precies van het Rijk krijgt.

Lees ook: Almere sluit jaar af met een tekort van 47 miljoen euro

Coalitiecrisis
Het provinciebestuur zegt ook met extra aandacht de politieke ontwikkelingen in Almere te volgen. Binnen enkele weken stapten twee partijen uit de coalitie.

Oud-politicus Peter den Oudsten gaat de komende tijd als onafhankelijk verkenner praten met alle partijen in de gemeenteraad over hoe het verder moet. "Het verbeteren van de financiële situatie vormt een belangrijke opdracht voor de nieuw te vormen coalitie", zegt het college van GS.

Wat nu
Het Almeerse college van burgemeester en wethouders krijgt nu het dringende advies om voor het zomerreces met concrete voorstellen te komen over hoe de bezuinigingen doorgevoerd moeten worden. Daarna volgen er gesprekken tussen de provincie en gemeente en zal het provinciebestuur zich beraden over eventuele vervolgstappen.

In de brief wordt ook de jeugdzorg genoemd. Almere heeft de taak om daar 17 miljoen euro op te bezuinigen. De gemeente moet volgens de provincie blijven streven naar een spaarpot "die past bij een gemeente als Almere".

College van B en W herkent geschetst beeld
De gemeente wil inhoudelijk weinig kwijt over de brief van de provincie. In een korte schriftelijke reactie schrijft een woordvoerder: "Het beeld dat de provincie schetst herkennen wij. We zijn hier al mee aan de slag. Een reactie van het college op de brief zal binnenkort volgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel