Lelystad trilt in onderzoek naar aardwarmte

LELYSTAD • Vr 22 maart 2024 | 11:03 • Vrijdag 22 maart 2024 | 11:03

In de nachtelijke uren rijden momenteel wagens met instrumenten door Lelystad om door middel van geluidsgolven een grondkaart te maken van de stad. HVC, Vattenfall en de gemeente Lelystad onderzoeken op deze manier of de bodem geschikt is voor het gebruik van aardwarmte.

De kasten met instrumenten die op de telescoopladers zijn geplaatst creëren de geluidsgolven, die tot wel 2,5 kilometer diep in de aarde doordringen. De weerkaatsing van deze golven wordt opgevangen door oranje geofoons, dat zijn kleine microfoons die in de grond geplaatst zijn. Zo wordt een gedetailleerd beeld van de ondergrond gecreëerd.

Geluid weerkaatst op diepere grondlagen
Het geluid klinkt futuristisch wanneer je er dichtbij staat. De trillingen zijn dan zo sterk dat je ze voelt alsof er een vrachtwagen vlak naast je wegrijdt. "Wat je hoort zijn de trillingen, de akoestische golven die de grond in gaan," legt geoloog Mart Zijp uit.

"Die golven weerkaatsen in de ondergrond en zo kunnen we de laag waarin we geïnteresseerd zijn in beeld brengen." Hij vergelijkt het met een echo tijdens de zwangerschap, alleen krijg je nu een beeld van moeder aarde.

De microfoons worden in verschillende lijnen door Lelystad geplaatst, met een totale lengte van 50 kilometer. De onderzoekers bestuderen de ondergrond om te bepalen of die geschikt is voor een aardwarmteproject. Aardwarmte zit van nature in de aarde. Hoe dieper je gaat, hoe warmer het wordt.

Aardwarmte maakt gebruik van warm water dat uit de diepe 230-miljoen jaar oude grondlaag wordt gehaald. De warmte wordt gebruikt om woningen en gebouwen mee te verwarmen.

Grondmicrofoons gevonden
Afgelopen weekend trof vuilprikker Frans Voorhuis enkele van de grondmicrofoons aan. Hij dacht in eerste instantie dat het patronen van alarmpistolen waren. "Ik zag een patroon: gat in de grond, aarde ernaast. Nummer een, twee, drie en nummer vier in een afstand van vijf meter ofzo."

De kans dat je, net als Frans, een geofoon aantreft is relatief klein. De microfoons blijven slechts kort in de grond en worden 's nachts door een wagentje met geluidsgolven geactiveerd. De volgende dag worden ze opgehaald om de data te analyseren.

Mensen die toch een geofoon vinden, wordt gevraagd om die te laten zitten. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is dat alle microfoons blijven zitten om een correct beeld van de ondergrond te krijgen. Op dit moment zijn er zo'n 20 microfoons vermist.

Een grondmicrofoon

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel