Prijswinnende sociaal raadsman: "Er gaat ook heel veel goed bij de Belastingdienst"

ZEEWOLDE • Za 23 maart 2024 | 8:00 • Zaterdag 23 maart 2024 | 8:00

"Ons systeem is zo ingewikkeld omdat we het rechtvaardig willen hebben." Zo reageert sociaal raadsman Maarten Bockting op suggesties om de toeslagen af schaffen, na de toeslagenaffaire. Hij was te gast in Het Gesprek omdat hij onlangs de eerste editie van Sociaal Raadslieden Award heeft gewonnen.

Bockting, de enige sociale raadsman van Zeewolde: "Op die prijs ben ik trots, maar het is waarom ik dit werk doe. Ik had niet eens gehoord dat ik genomineerd was. Niet alleen van de wethouder kreeg ik felicitaties, maar ook via Facebook van oud-cliënten die ik vijf of zes jaar niet had gezien. Dat zijn de mooiste complimenten."

'Niet Belastingdienst bashen'
De sociaal raadsman is ook aanspreekpunt voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire: "Het is natuurlijk gruwelijk wat er gebeurd is, maar we moeten de Belastingdienst niet voortdurend bashen. Er gaat ook heel veel goed bij de Belastingdienst. Er zijn vreselijke dingen gebeurd, maar voor de meeste mensen verlopen de toeslagen redelijk soepel".

In politiek Den Haag valt vaak te horen dat het hele toeslagensysteem moet worden afgeschaft. Bockting daarover: "Ja, bedenk het maar. Ons systeem is zo ingewikkeld omdat we het rechtvaardig willen hebben. Dat is de andere kant. Ik heb er de oplossing niet voor."

Niet alleen de toeslagen kunnen ingewikkeld zijn, ook de samenhang tussen sociale dienst, de Belastingdienst en de dienst. "Gelukkig snap ik ze redelijk goed. Maar de regels grijpen in elkaar. Een uitkering die later komt, kan bij een nabetaling een hoger inkomen veroorzaken. Wat weer gevolgen heeft voor toeslagen."

Haardvuur
Mogelijke fraudeurs staan bij hem nooit aan het bureau: "Die willen onder de radar blijven. Bewust. Zulke gevallen gaan vaak over partnerfraude. Wanneer woon je samen en zou je een lagere uitkering voor een alleenstaande moeten krijgen? Dat samenwonen gebeurt geleidelijk. Wanneer wonen twee uitkeringsgerechtigden nu écht samen. Ik heb eens een gerechtelijke uitspraak gelezen, waarin vastgesteld werd dat de man bij een vrouw samenwoonde, nadat hij een blok op het haardvuur had gegooid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel