Na al maandenlang vast te hebben gezeten in Gaza, heeft Almeerder Abed geen geloof meer in snel vertrek

ALMERE • Ma 25 maart 2024 | 21:12 • Maandag 25 maart 2024 | 21:12

"Ik denk dat de oorlog moet stoppen voordat ik terug kan", zegt Almeerder Abed Al Attar. Sinds oktober zit hij al vast in Gaza. Maandenlang had hij de hoop dat hij met zijn Nederlandse paspoort de grens met Egypte kon oversteken, maar dat is nog steeds niet gelukt. Hij heeft steeds minder hoop dat hij snel Gaza kan verlaten om terug te keren naar zijn vrouw en kinderen in Almere.

Abed zit weer bij zijn zus in Rafah in de buurt van de grens met Egypte. Dit keer niet om wéér vergeefs te kijken op de lijst met namen van mensen die Gaza uit mogen, maar vanwege een bombarment in Deir al Balah. "Naast het huis van mijn ouders", vertelt Abed.

Hij was bij zijn ouders toen het gebeurde. "Er zijn raketten op gebouwen in de straat bij mijn ouders terechtgekomen. Alles kapot. Mijn ouders hebben geluk gehad, hun huis is niet geraakt. Wel zijn alle ruiten stuk."

"Ik hoor altijd vliegtuigen, drones of raketten."

— Abed Al Attar

Angst in de nacht
De bombardementen blijven volgens Abed maar doorgaan. Het zorgt continu voor angst, zeker ook 's nachts: "Ik kan niet slapen. Ik hoor altijd vliegtuigen, drones of raketten. Je bent altijd bang dat het op jouw huis komt."

De slechte omstandigheden gaan steeds meer hun tol eisen van het gemoed van Abed. In de eerste maanden ging hij telkens met goede hoop naar de grenspost in Rafah. Iedere keer verwachte hij dat zijn naam op de lijst zou staan en dat hij terug kon naar Nederland.

Maar inmiddels heeft hij die overtuiging niet meer. "Er verandert helemaal niets", zegt Abed. "Er zijn geen ontwikkelingen en niemand kan mij vertellen wat het probleem is."

Mogelijke persoonsverwisseling
Abed Al Attar kwam zelf eerder al tot de conclusie dat zijn naam mogelijk het probleem is. Hij denkt dat Israël een lijst met namen heeft van personen die een zogenoemd 'veiligheidsrisico vormen'. Op die lijst zou iemand staan met dezelfde naam. "Maar dat ben ik dus niet!", herhaalt Abed nog maar eens. "Ik ben al bijna elf jaar in Nederland. Ik heb een Nederlands paspoort. Ik woon in Almere en leef daar netjes. Ik doe niets raars."

De Almeerse zonnepanelen-monteur was begin oktober in Gaza voor een bruiloft van zijn neef, toen Hamas op 7 oktober aanslagen pleegde in het grensgebied tussen Gaza en Israël. Korte tijd daarna volgde de reactie van Israël en kon niemand Gaza nog in of uit.

Bijna een half jaar later zit Abed er nog steeds en de omstandigheden zijn alleen maar zwaarder geworden. Eten en drinken is er nog nauwelijks. "We hebben nog wel een soort marktje, maar daar betaal je twintig euro voor een stuk kip. Verder zit alle eten en drinken dat je kunt kopen in blik en het is allemaal ontzettend duur."

"Ik denk dat er wel vijftig- of zestigduizend doden zijn. En er is niemand die het stopt."

— Abed Al Attar

Steun van burgemeester Almere
In het dagelijks leven wandelt Abed een beetje en gaat hij met een fiets geregeld op en neer tussen het huis van zijn zus en dat van zijn ouders. Verder heeft hij regelmatig contact met zijn vrouw en kinderen en ook met burgemeester Hein van der Loo van Almere.

Van der Loo probeert hem te steunen. De burgemeester heeft ook regelmatig contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie van Al Attar. "Onze informatie is dat de Nederlandse regering al het mogelijke doet om meneer naar ons land te laten terugkeren", laat de woordvoerder van Van der Loo weten.

Abed is blij met de steun, maar zijn gemoed wordt er niet beter op: "Er wordt gezegd dat er al 32.000 doden zijn in Gaza. Maar er liggen ook nog zoveel doden onder het puin of het is niet bekend waar mensen zijn. Ik denk dat er wel vijftig- of zestigduizend doden zijn. En er is niemand die het stopt. Het is echt verschrikkelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel