Financiële situatie Almere verder verslechterd, bezuinigingen onvermijdelijk

ALMERE • Wo 27 maart 2024 | 7:00 • Woensdag 27 maart 2024 | 7:00

De financiële situatie van de gemeente Almere is verder verslechterd. Drie maanden geleden meldde Almere een structureel tekort te hebben van 10 miljoen euro, maar dat is nu 15 miljoen euro geworden. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Om een einde te maken aan die oplopende tekorten, zijn forse bezuinigingen onvermijdelijk.

In de brief staat verder dat de gemeente 22,5 miljoen euro wil bezuinigingen om de begroting vanaf 2025 weer in evenwicht te krijgen. Dit komt bovenop bestaande bezuinigingen van 27,4 miljoen, wat het totaal brengt op 49,9 miljoen. De gemeente hoopt nog extra geld (6 miljoen euro) van het Rijk te krijgen voor de jeugdzorg om de pijn te verzachten.

Naast de bezuinigingen wil het college 50 miljoen uit de bestemmingsreserves halen om de, inmiddels lege, spaarpot weer te vullen. De bestemmingsreserves zijn bedoeld voor toekomstige projecten, zoals de aanleg van nieuwe bruggen of wegen.

Waarschuwing provincie
Vorige week nog werd duidelijk dat de provincie Flevoland Almere opnieuw gewaarschuwd heeft over de zorgelijke financiële situatie. Volgens de provincie is de spaarpot van de gemeente Almere leeg, heeft de stad grote moeite om de bezuinigingen door te voeren en zijn de toekomstige inkomsten onzeker.

De jeugdzorg en de gemeentelijke organisatie worden vrijgesteld van nieuwe bezuinigingen. Op deze terreinen moet al respectievelijk 17 en 3,5 miljoen euro worden bespaard. Naast sociale voorzieningen en zorg wordt op de openbare ruimte (5,08 miljoen), Gezondheid (3,18) en Veiligheid & Handhaving (2,60) het meeste bezuinigd.

De voorgestelde bezuinigingen op een rijtje (in miljoenen euro's):
Sociale voorzieningen en zorg 5,88
Openbare ruimte 5,08
Gezondheid 3,15
Veiligheid en Handhaving 2,60
Kunst en cultuur 1,80
Onderwijs 1,23
Dienstverlening en samenwerking met de stad 0,86
Sport 0,64
Klimaat en milieu 0,39

Lastenverhoging
Naast bezuinigingen wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om de lasten voor inwoners te verhogen en wordt er gekeken naar eventuele reserves die kunnen worden vrijgespeeld.

Het is de bedoeling dat er na de zomer een compleet plan ligt waarover de gemeenteraad zich kan buigen. In dit plan moet minimaal 5,5 miljoen euro aan bezuinigingen zijn waarop de raad nog aanpassingen kan doen. Begin oktober moet er dan een definitief plan liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel