Onderzoek naar lokale opslag van energie op Boerderij van de Toekomst in Lelystad

LELYSTAD • Wo 27 maart 2024 | 19:03 • Woensdag 27 maart 2024 | 19:03

De Wageningen Universiteit (WUR) en TNO werken samen aan een proefproject op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad om lokaal opgewekte energie ook lokaal te gebruiken op de momenten dat je die nodig hebt.

Chris de Visser van de WUR geeft als voorbeeld de productie van zonne-energie met zonnepanelen. Het opwekken van energie gebeurt vooral in de zomer, terwijl we de energie juist in de winter willen inzetten. “De vraag is dus: hoe kunnen we de elektriciteit van de zomer gebruiken in de winter? Dat zou je met batterijen kunnen doen, maar dan heb je zo ongelooflijk veel batterijen nodig dat het eigenlijk niet realistisch is.”

Capaciteitsproblemen
In Flevoland zijn al capaciteitsproblemen met het stroomnet. Op het zogenoemde SWITCH-fieldlab, dat woensdagmiddag op de Boerderij van de Toekomst is geopend, kunnen ze volgens Peter Eecen van TNO de problemen op het stroomnet nabootsen. Dat gebeurt in zeecontainers.

Ook wordt er waterstof geproduceerd met een zogenoemde elektrolyzer. “Die is belangrijk voor het toekomstige elektriciteits-systeem.” Het systeem dat de elektriciteit omzet naar waterstof heeft ook beperkingen. De systemen moeten dan ook verbeterd worden voordat het in de praktijk gebruikt kan worden.



Ook oplossingen voor woonwijken
De onderzoekers verwachten dat het systeem binnenkort al op onder meer boerderijen kan worden ingezet, bijvoorbeeld om trekkers, heftrucks of vrachtwagens op waterstof te laten rijden.

Op langere termijn is er volgens Eecen ook potentie voor toepassing in wijken en buurten. “We gaan niet alle straten open gooien om daar als maar sterkere kabels in te leggen. Daar zijn slimmere oplossingen voor. Wat het precies gaat worden weten we ook nog niet, maar het zal bestaan uit componenten die wij hier hebben staan.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel