"Provincie moet strenger toezien op financiën Almere"

ALMERE • Wo 27 maart 2024 | 21:33 • Woensdag 27 maart 2024 | 21:33

JA21 en 50PLUS in Provinciale Staten vinden dat de provincie strenger moet optreden tegen de gemeente Almere. De financiële situatie van de stad is dusdanig ernstig, dat Almere nu al onder de strengste variant van toezicht van de provincie zou moeten komen.

Dat stelden de fracties woensdag in een Statenvergadering. De provincie schreef vorige week een brief aan Almere, waarin wordt verlangd dat de gemeente voor de zomer besluit over extra bezuinigingen vanaf 2025. Voorlopig blijft het toezicht staan op code oranje.

Het Almeerse gemeentebestuur kondigde dinsdag voor 22,5 miljoen euro aan extra bezuinigingen aan vanaf 2025, bovenop de eerder aangekondigde 27,4 miljoen euro.

Te traag
Toch heeft JA21-fractievoorzitter Kees Kok twijfels of Almere hiermee uit de crisis komt. Hij vindt dat de provincie als toezichthouder te traag reageert en Almere tot het einde van het jaar teveel tijd geeft om de bezuinigingen rond te krijgen. "Er is sprake van paniek, maar u loopt achter de feiten aan," aldus Kees Kok.

Ook volgens Marc van Rooij van 50PLUS is de financiële situatie van Almere nijpender dan wordt geschetst. De provincie zou concrete maatregelen moeten nemen om de tekorten structureel op te lossen. "Anders is het pappen en nathouden. Ik denk dat noch de gemeente Almere noch de provincie als toezichthouder daarbij gebaat is," zegt Van Rooij. Voorkomen moet worden dat de problemen zo uit de hand lopen, dat Almere onder toezicht van het Rijk komt.
Vinger aan de pols
Gedeputeerde Harold Hofstra meent dat de provincie de vinger in Almere wel degelijk aan de pols houdt en voortdurend met de gemeente overlegt. "Maar de bal ligt bij de gemeentepolitiek in Almere. Zij moet maatregelen nemen," aldus Hofstra. Dat de gemeente nu bezuinigingen aankondigt, stemt Hofstra positief.
Pas eind dit jaar blijkt of de provincie de begroting ook goedkeurt. Zo niet, dan komt Almere mogelijk alsnog onder "code rood" en preventief toezicht, omdat de begroting geen zogeheten structureel en reëel evenwicht heeft. "Het wordt spannend voor de periode 2025-2028. De gemeente moet met een begroting komen die in evenwicht is."

Kees Kok van JA21 is bang dat de extra bezuinigingen van 22,5 miljoen Almere veel pijn gaan doen. "Als je ziet waar de eerste ideeën liggen, dan is dat op voorzieningen en zorg. Dat zijn nu juist de gebieden waar je de burger van Almere het meest op pakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel