Enser basisschool haalt meeste elektronisch afval op

FLEVOLAND • Do 28 maart 2024 | 16:20 • Donderdag 28 maart 2024 | 16:20

Basisschool Het Lichtschip uit Ens heeft de meeste oude elektronische apparatuur opgehaald tijdens de zogenoemde 'E-waste Race' van dit jaar. Negen basisscholen in Lelystad en Noordoostpolder deden de afgelopen maand mee aan de wedstrijd. Zij zamelden zo'n 15.000 elektronische apparaten in waarvan Het Lichtschip zo'n 3.500 ophaalde.

Wie dat wil kon de afgelopen tijd zijn oude elektronica aanbieden voor de race. Leerlingen voerden campagne om de actie onder de aandacht te krijgen. Zij haalden de elektronica vervolgens op aan huis.

De scholieren ontvingen extra punten als ze de oude apparatuur lieten repareren. Ook kregen ze vooraf een gastles over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Beter besef van omgang met elektronica
Het doel van de race is om elektronische apparatuur in te zamelen voor hergebruik of recycling. Zo komt het niet bij het afval terecht, willen initiatiefnemers Race Against Waste, afvalverwerker HVC en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder benadrukken. Het moet leerlingen, hun familie en buurtbewoners bewuster maken over de omgang met hun elektronica.

De leerlingen van Het Lichtschip mogen nu op reis naar museum NEMO in Amsterdam. Zij kregen deze eerste prijs uitgereikt door wethouder Wout Jansen van Noordoostpolder. Windkracht 10 in Emmeloord werd tweede, De Schalmei in Bant derde. Deze scholen wonnen een zogenoemde 'BYOR Kit', om een robot te bouwen van afval die met elektronica tot leven komt.

De negen deelnemende scholen van dit jaar:

De Schalmei, Bant
De Lichtboei, Emmeloord
De Planthof, Emmeloord
Windkracht 10, Emmeloord
Het Lichtschip, Ens
De Finnjol, Lelystad
De Tjalk, Lelystad
Laetare, Lelystad
De Zeester, Marknesse

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel