Uitkering krijgen en samenwonen: het kan waarschijnlijk bijna

ALMERE • Ma 1 april 2024 | 20:00 • Maandag 1 april 2024 | 20:00

De liefde kan altijd toeslaan, maar mensen met een uitkering durven het vaak niet aan om bij elkaar te gaan wonen. Want stel dat het mis gaat? Dan verliest in elk geval een van hen zijn of haar woonruimte en zou die partner zelfs dakloos kunnen raken.

Maar slapen ze stiekem bij elkaar en de sociale recherche krijgt dat in de smiezen, dan komt er een hoop gedonder over de uitkering en toeslagen.

Om verliefde stellen met een uitkering toch de kans te geven om te gaan samenwonen, lanceert GroenLinks in Almere samen met de PvdA, 50Plus en Bij1 het idee van een half jaar 'proefsamenwonen'.

"Een stel kan er dan achter komen hoe het samenwonen bevalt. En ze hebben meer tijd om zich voor te bereiden op alles wat in de uitkering en de toeslagen verandert. Het ontbreken van stress is bevorderlijk voor het slagen van de samenwoning”, vindt raadslid Shadi Nikshomar. Zij dient de motie in om het samenwonen op proef mogelijk te maken.

Victorie voor de liefde
In Tilburg en Arnhem bestaat de mogelijkheid om op proef samen te wonen al. De gemeente heeft er baat bij. Want als het samenwonen slaagt, komt er vaak een woonruimte vrij. Ook hoeft er aan het samenwonende stel een minder hoog bedrag aan uitkeringen te worden betaald.

Nick en Ilona waagden de stap, toen de gemeente Arnhem een brief stuurde dat het samenwonen op proef van start ging. En het is een succes geworden: ze zijn inmiddels getrouwd.

Nick en Ilona

Het stel heeft een tip voor de gemeente Almere: er is wel wat begeleiding nodig. Want tijdens het op proef samenwonen is het gezamenlijke inkomen natuurlijk nog hoog. En als je gaat samenwonen, wordt dat een stuk lager.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel