Fietsverbod in winkelcentrum Lelystad valt slecht bij Fietsersbond: 'Onrealistisch'

LELYSTAD • Di 2 april 2024 | 10:56 • Dinsdag 2 april 2024 | 10:56

De Lelystadse afdeling van de Fietsersbond is niet te spreken over het voornemen van de gemeente om een fietsverbod in te stellen in het centrum van de stad. De Fietsersbond vindt dat het winkelgebied goed toegankelijk moet blijven. Daarom heeft de stichting bezwaar aangetekend tegen de plannen.

Onlangs werd bekend dat de gemeente Lelystad een fietsverbod wil instellen tijdens de openingstijden van winkels. Het gebied is al een voetgangerszone, maar op veel plekken is fietsen nog wel toegestaan. Volgens Nico Dijkshoorn van de Fietsersbond zou de gemeente het fietsgebruik in de stad juist moeten stimuleren, maar is er nu juist sprake van een verslechtering voor fietsers.

"Voor fietsers is een goede bereikbaarheid van de winkels erg belangrijk. Dit geldt zeker voor Lelystedelingen die slecht ter been zijn, maar nog wel met de fiets goed uit de voeten kunnen", geeft Dijkshoorn aan.

Ook is volgens hem het gebied waar het verbod zou gelden onnodig groot, is het onrealistisch om bijvoorbeeld ook het Agorahof fietsvrij te maken en is het onduidelijk wat precies wordt bedoeld met 'openingstijden van winkels'.

Winkeliers
De gemeente is van plan om het fietsverbod binnenkort al in te laten gaan. Wethouder Piet van Dijk vertelde onlangs over de veranderingen: "We werken aan het nog levendiger maken van het Stadshart." Fietsers in de winkelstraten veroorzaken volgens hem bij het winkelend publiek een onveilig gevoel. Winkeliers hebben om die reden bij de gemeente aan de bel getrokken.

Maar volgens Dijkshoorn is het ook in het belang van de winkeliers dat er gefietst mag blijven worden: "Een groot deel van de omzet van de winkels wordt bereikt door mensen, die op de fiets naar de winkel komen. Met het fietsverbod zullen meer fietsers uitwijken naar de wijkcentra en zal dit ten koste gaan van de levendigheid van het Stadshart."

Belofte
Een ander belangrijk punt voor Dijkshoorn is dat er langlopende afspraken zijn over een fietsroute door de stad. In het jaar 2000 heeft toenmalig wethouder Jacques Mattie aan onder meer GroenLinks in de gemeenteraad, de fietsersbond en reizigersorganisatie Rover beloofd dat er altijd een doorgaande fietsroute zou bestaan door het centrum, over het Agorahof vanaf het hotel richting het station. "De lijnen daarvan zijn steeds meer vervaagd, en zo lijkt ook onze afspraak bij de medewerkers van de gemeente te zijn vervaagd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel