OM wil deal met verdachten in grote fraudezaak, rechtbank gaat er niet in mee

NOORDOOSTPOLDER • Di 2 april 2024 | 13:00 • Dinsdag 2 april 2024 | 13:00

De rechtbank in Zwolle gaat niet op voorhand akkoord met een deal tussen het Openbaar Ministerie en de verdachten in de omvangrijke strafzaak rond vastgoedgigant Megahome. Beide partijen verzochten de rechtbank om de faillissementsfraude buiten beschouwing te laten.

Onder meer de voormalig eigenaar van Megahome en zijn directeur uit Kraggenburg worden verdacht van witwassen van miljoenen euro's. Die miljoenen zouden afkomstig zijn van fraude rond het faillissement van het vastgoedconcern.

Miljoenen op de bank
Via verdachte stichtingen zouden miljoenen uit het vastgoedbedrijf zijn witgewassen. Stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg bijvoorbeeld had 29 miljoen euro op de bank, bleek na een melding van verdachte geldstromen.

Lees ook: Kraggenburg spil in witwaszaak, sportstichting had 29 miljoen op rekening staan

De gemeente Noordoostpolder deed jarenlang zaken met vastgoedbedrijf Megahome. Het faillissement in 2016 zorgde voor problemen bij kopers van kavels in Marknesse.

Deal tussen OM en verdachten
Het OM wilde zich beperken tot alleen het witwassen. In ruil zouden de verdachten verklaringen afleggen. De verdediging en het OM verzochten in februari de rechtbank om zich uit te spreken over deze aanstaande deal.

De rechtbank wil zich echter niet beperken tot alleen het witwassen, maakte de rechtbank in Zwolle dinsdag bekend. De rechters moeten namelijk ook rekening houden met de belangen van de benadeelde partij.

Omdat de curatoren in deze faillissementszaak zich als benadeelden gemeld hebben, moet de rechtbank ook naar hun belangen kijken. Vandaar dat ze niet meegaat in dit opzetje van het OM en de advocaten.

Extra getuigenverhoren
Wel zijn enkele getuigenverzoeken toegewezen. Zo moet onder meer één van de curatoren gehoord worden. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt afgehandeld, is niet bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel