Lelystad zoekt verklaring voor groot aantal meldingen mishandeling

LELYSTAD • Wo 3 april 2024 | 13:16 • Woensdag 3 april 2024 | 13:16

Hoe komt het dat er in Lelystad naar verhouding meer meldingen binnenkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling? De gemeente gaat hiernaar een onderzoek doen om te achterhalen of de aanpak van het probleem anders moet.

In Lelystad kwamen er vorig jaar 1.227 meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling binnen tegen 1.008 een jaar eerder. In Almere ging het om 3.603 meldingen tegen 3.237.

Alleen in Zeewolde en Dronten lag het aantal meldingen vorig jaar lager. Flevoland is sowieso de provincie met de meeste meldingen: meer dan 700 per 100.000 inwoners.

In Lelystad vertoont het aantal meldingen bij Veilig Thuis sinds de zomer van 2022 een sterke stijging. "We weten niet wat die cijfers precies betekenen. Komt dit doordat Lelystedelingen sneller bereid zijn om mishandeling te melden. Doen meer mensen over eenzelfde situatie een melding? Is de problematiek groter?," aldus een ambtenaar dinsdagavond in een presentatie aan de gemeenteraad.

Meeste meldingen door de politie
De helft van alle meldingen kwam het eerste halfjaar van 2023 van de politie (370), gevolgd door zorgprofessionals (213). Particulieren deden 83 meldingen bij Veilig Thuis.

De gemeente weet niet of het hoge aantal meldingen van de politie komt doordat mishandeling uit de hand is gelopen of dat er eerder wordt ingegrepen.

Het huidige beleid van de gemeente is er op gericht dat de inwoners problemen zoveel mogelijk zelf oplossen, maar dat zorg- en welzijnsinstellingen in de buurt zijn voor als dat niet lukt.

Het vroegtijdig geven van passende hulp staat voorop om te voorkomen dat kinderen onnodig uit huis worden geplaatst. Gezinnen worden ondersteund, al kan dat door wachtlijsten lang duren.

In gesprek
De gemeente gaat de komende tijd met alle betrokken instanties in gesprek om beter de vinger achter het probleem van mishandeling te krijgen. Zo wordt er gesproken met sport- en cultuurverenigingen, kerken en het onderwijs. Niet alleen de slachtoffers, maar ook de plegers krijgen aandacht.

Wethouder Annemieke Messelink zei dat Lelystad hoopt te leren van de aanpak in gemeenten als Zeewolde en Dronten met minder meldingen. "Wat gebeurt er in de dorpen wat misschien niet één op één is te kopiëren naar Lelystad, maar wat voor een stad nuttig kan zijn?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel