Grote aantallen spiering in sluis bij Marknesse en dat is bijzonder

MARKNESSE • Do 2 mei 2024 | 17:00 • Donderdag 2 mei 2024 | 17:00

De provincie Flevoland heeft een bijzondere vondst gedaan in het water bij de sluis in Marknesse. Tegen de verwachting in werden er relatief grote aantallen spiering in het water ontdekt. Die vis staat bekend vanwege het feit dat hij naar komkommer ruikt. De ontdekking lijkt misschien niet zo bijzonder, maar volgens de provincie is de vis er voor het eerst.

De dieren zijn ontdekt tijdens een onderzoek bij de Marknesserssluis. "We dachten eigenlijk dat we te maken zouden krijgen met de paling en de driedoornige stekelbaars", geeft gedeputeerde Sjaak Simonse aan. Maar tot verbazing van de provincie kwamen ze behoorlijke hoeveelheden spiering tegen. "In die aantallen waren de vissen nog nooit gesignaleerd."

In eerste instantie was ook niet iedereen er meteen van overtuigd dat er inderdaad spiering in de Noordoostpolder zou zitten. De provincie controleerde de vondst bij een beroepsvisser en die vroeg zich af of de deskundigen het goed hadden, vertelt Simonse. "Toen vertelden we dat het ontzettend naar komkommer rook, was hij gelijk overtuigd."

Belangrijke schakel
Harde conclusies over hoe de vis uiteindelijk in de Noordoostpolder terecht gekomen is kan de gedeputeerde niet geven. Het zou volgens hem wel een teken kunnen zijn dat de vispassage bij Urk zijn werk doet. Die passage laat vissen vanuit het IJsselmeer naar de Noordoostpolder zwemmen.

De provincie geeft aan dat de spiering een belangrijk schakel is binnen het ecosysteem. Het dier staat namelijk bij veel andere dieren op het menu. Het gaat om vogels of grotere vissen, legt Joep de Leeuw van Wageningen Marine Research uit.

"Het is een klein slank visje, dat makkelijk ingeslikt kan worden", vertelt De Leeuw. Spiering heeft volgens hem ook veel voedingswaarde.

Te vroeg voor conclusies
Eén vondst is volgens hem te vroeg om te concluderen of de vis zich vaker in Flevoland gaat laten zien. Spiering is volgens hem geen 'soort voor polderslootjes', hij houdt juist van open water.

De provincie doet onderzoek bij de Marknessersluis om te kijken of daar ook vismigratie mogelijk gemaakt kan worden. De maatregelen moeten het voor alle vissen makkelijker maken om de sluis te passeren. Dat is belangrijk omdat de sluis de Noordoostpolder in twee watergebieden verdeelt. Door het passeren van de sluis makkelijker te maken, kunnen vissen ook in het andere gebied komen.

Het is volgens De Leeuw belangrijk dat vissen naar andere gebieden kunnen, omdat ze in verschillende levensfases ook verschillende omstandigheden nodig hebben. "Soms willen ze leven in een rivier, soms in een polderslootje en soms juist in zee."

De provincie test nu verschillende mogelijkheden om de sluis voor vissen toegankelijker te maken. De laatste sessie van het onderzoek is in mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel