IJsselmeervis kan eindelijk Noordoostpolder in: "Goed voor natuur"

URK • Ma 13 maart 2023 | 6:31 • Maandag 13 maart 2023 | 6:31

In gemaal Vissering op Urk is de afgelopen twee jaar een unieke vispassage aangelegd. Vissen kunnen via een buizensysteem onder het gebouw vanuit het IJsselmeer Noordoostpolder in. "Dat kon nog nergens, maar wij wilden wat doen voor de biodiversiteit in de polder. Als vissen het gebied in kunnen, dan heeft dat een positieve invloed op de natuur", vertelt Gerjan Spijkerboer van Waterschap Zuiderzeeland.

De vispassage is aangelegd tijdens de grote renovatie van het gemaal de afgelopen jaren. Er is toen veel gedaan om het gebouw én de machines energiezuinig te maken. De passage maakt gebruik van buizen die in de oude situatie gebruikt werden voor de koeling van de motoren. De huidige elektromotoren zijn zo efficiënt dat koeling niet meer nodig is.

De Urkervaart

"De passage is een soort sluis. In een tachtig meter lange buis zitten twee schuiven. Als de schuif aan de kant van het IJsselmeer open is, is de andere kant dicht. Vissen worden gelokt met voedselrijk water uit de polder en zwemmen het systeem in. Dan wisselen de schuiven en kunnen de dieren de Urkervaart in", licht Spijkerboer toe.

Vissen die gebruik maken van de passage worden allemaal gefilmd. "We kunnen dan precies zien wat er binnenkomt. Een computer herkent ook nog eens welke soorten voorbij zwemmen en hoe groot ze zijn, dus dat geeft ons een prachtig inzicht. Ook ecologen vinden dit natuurlijk interessant, omdat ze op die manier goed kunnen zien wat de vispassage op lange termijn precies doet met de natuur. Wat we nu direct al zien, is dat de passage populair is. Er zijn eigenlijk altijd vissen onderweg", zegt Spijkerboer.

Computer herkent de vissen

Terug naar het IJsselmeer
Vissen konden al wel veel langer vanuit de polder naar het IJsselmeer zwemmen. Die route liep via de pompen die ook water uit de Urkervaart halen. Het waterschap heeft daar wel dingen veranderd, zodat dat nu visvriendelijker gaat dan eerder. "Ze gaan door een schoep, maar dat gaat nu op een dusdanig rustige manier dat ze er geen last van hebben", besluit Spijkerboer

Gemaal Vissering

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel