Derdelanders voor het weekend uit opvang, ondanks uitspraak Raad van State

FLEVOLAND • Do 4 april 2024 | 15:05 • Donderdag 4 april 2024 | 15:05

De gemeente Almere is van plan om door te gaan met het uit de opvang zetten van derdelanders. Gisteravond stuurde demissionair staatssecretaris Van der Burg een brief waarin staat dat alle gemeenten die gestopt zijn met het opvangen van derdelanders dit 'rechtmatig en juist hebben gedaan.' Een eerdere uitspraak van de Raad van State verandert daar niets aan.

Derdelanders zijn mensen die vanwege studie of werk in Oekraïne verbleven en vanwege de oorlog zijn gevlucht naar Nederland, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Landelijk gaat het om zo'n 2.500 mensen. In Flevoland zijn dat er 38.

Uitspraak Raad van State
Er was onduidelijkheid over het stopzetten van de opvang van derdelanders na een oordeel van de Raad van State, afgelopen dinsdag. Zes derdelanders kregen te horen dat ze, in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, hun recht op opvang voorlopig behouden. Die uitspraak geldt als 'richtinggevend voor andere derdelanders.'

Lees ook: Nog 20 derdelanders uit Oekraïne in Almere, onduidelijkheid over hun situatie blijft

Volgens de staatssecretaris gaat de uitspraak van de Raad van State echter alleen over individuele derdelanders die naar de rechter zijn gestapt en dus niet over alle derdelanders. "Deze uitspraak ziet op de zes individuele zaken en dit betekent niet dat andere derdelanders ook onder dit oordeel vallen", schrijft hij in de brief.

Ingezette lijn gehandhaafd
De derdelanders in Flevoland zijn verspreid over de gemeenten Almere, Lelystad en Dronten. Alle drie kiezen ze ervoor om het advies vanuit de staatssecretaris over te nemen en door te gaan met het uitzetten van de derdelanders.

Vooralsnog lijken er alleen in de gemeente Almere derdelanders daadwerkelijk uitgezet te worden. Van de in totaal twintig derdelanders moeten vijftien de opvang verlaten en het is de bedoeling dat ze daar voor het weekend uit zijn.

De vijf andere derdelanders hebben asiel aangevraagd of hebben bezwaar gemaakt en mogen blijven in afwachting van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Dit laatste geldt ook voor alle elf derdelanders in de gemeente Lelystad en de zeven derdelanders in de gemeente Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel