Akkoord over zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad 'nog slechts een formaliteit'

LELYSTAD • Do 4 april 2024 | 15:49 • Donderdag 4 april 2024 | 15:49

De nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad kan op z'n vroegst in 2031 in gebruik worden genomen. Dat meldt wethouder Piet van Dijk. De gemeente Lelystad en het Rijk zijn het eens over de eisen die aan de komst gesteld moeten worden, op het gebied van overlast en veiligheid.

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming moet nog akkoord geven, maar dat is volgens de wethouder een formaliteit.

In Nederland staan nu twee Extra Beveiligde Zittingszalen (EBZ), waar verdachten van zware misdrijven worden berecht. Het gaat om 'De Bunker' in de Amsterdamse wijk Osdorp en om een rechtbank op Schiphol. Daarnaast staat er in Vught een extra beveiligde gevangenis, waar binnenkort ook een zittingszaal bij komt.

De Bunker in Amsterdam is aan vervanging toe. Het ministerie van Justitie heeft Lelystad al langer op het oog als locatie voor die nieuwe rechtbank. De gemeente zag dat ook wel zitten, al stelde die wel eisen, bijvoorbeeld over de bereikbaarheid en overlast voor de omgeving.

Eerst de rondweg, dan de rest
Over die afspraken zijn de gemeente en het Rijk het nu dus eens. Zo moet eerst de nieuwe zuidelijke rondweg tussen de A6 en de Larserdreef af zijn, voordat de nieuwe bunker in gebruik kan worden genomen. Zo kunnen transporten van verdachten door blijven rijden. Formeel mag zo'n transport volgens de wethouder niet stilstaan.

De nieuwe rechtbank komt naast de gevangenis te staan. Die krijgt bovendien een nieuwe afdeling met plek voor twaalf zware gevangenen. Vier van die plekken zijn speciaal voor verdachten die terecht staan in de zwaar beveiligde rechtbank. Om ze heen en weer te vervoeren, komt er volgens wethouder Van Dijk mogelijk een tunnel.

Ontwerp nog niet helemaal zeker
Hoe de rechtbank er precies uit gaat zien is nog niet zeker. Er zullen eerst normale procedures gevolgd moeten worden, waaronder de mogelijkheid van omwonenden om mee te denken en van de gemeenteraad om het bestemmingsplan aan te passen. Eerder toonde het overgrote deel van de raad zich al wel voorstander van het plan.

De Bunker in Amsterdam

NH Nieuws
Holleeders en Taghi's?
Het kan dus zomaar zijn dat verdachten zoals Willem Holleeder of Ridouan Taghi over minder dan zeven jaar in Lelystad worden berecht. Voor bewoners aan de overkant van de Larserdreef, of in het nieuwe stadsdeel ZuiderC, betekent dat af en toe zwaar beveiligde transporten door de straat of helikopters boven het hoofd. Zoals nu ook in Osdorp gebeurt.

Volgens wethouder Van Dijk horen faciliteiten als een zwaarbeveiligde rechtbank bij een provinciehoofdstad. Er zijn ook afspraken gemaakt over geluidsnormen, die landelijk zijn vastgelegd. Bovendien denkt Van Dijk dat het op de lange termijn voordelen kan opleveren voor Lelystad. "Wat precies, kan ik niet één op één zeggen, maar ik denk dat we wel wat goodwill creëren bij het Rijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel