Na jaren heeft Swifterbant eindelijk haar felbegeerde buurthuis, 'de Kombuis' feestelijk geopend

SWIFTERBANT • Za 6 april 2024 | 18:50 • Zaterdag 6 april 2024 | 18:50

De inwoners van Swifterbant hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover; het nieuwe Multifunctionele Centrum 'de Kombuis' is sinds zaterdag eindelijk open. Het halve dorp liep uit om het feest mee te vieren.

En daar was genoeg reden toe; er was veel te doen om het nieuwe buurthuis. Sinds 2012 werd er al over de bouw gesteggeld. Na een lange weg van bedenken, overleggen, en meerdere financiële tegenslagen en geldgebrek, is het buurthuis nu officieel in gebruik.

Een 'echt' thuis
"En daar ben ik ontzettend blij mee", zegt Joke Harms. Ze is de nieuwe beheerder van het gebouw en een van de kartrekkers van het centrum. "Het voelt fantastisch hier nu te staan. Ik hoop dat de inwoners van Swifterbant elkaar hier echt kunnen ontmoeten. Dat het een echt thuis wordt", vertelt Joke stralend.

Dat de Swifterbanters nieuwsgierig zijn naar hun nieuwe buurthuis, blijkt wel uit de grote opkomst voor de opening; honderden mensen stonden rijen dik op de stoep tegenover het gebouw. Waar de inwoners tevens zelf ook een naam voor bedachten: 'De Kombuis', als eerbetoon aan het restaurant dat vroeger op dezelfde locatie huisde.

De moeite waard
Dat daar nu een buurthuis zit, is voor veel inwoners wel even wennen. "Het is hartstikke mooi, maar we moeten wel wennen na zo lang wachten," lacht een voorbijganger. Toch zijn de meeste mensen het er wel over eens; het was de moeite waard. "Het is echt een vernieuwing voor het dorp. Een hele mooie toevoeging aan Swifterbant.", vertelt een van de bezoekers.

In het nieuwe gebouw is plaats voor veel lokale verenigingen, van de dansclub tot aan de knutselaars. Daarnaast is De Kombuis ook het nieuwe thuis van de bibliotheek en de bewoners van 30 seniorenappartementen. Al voelt het nog niet helemaal als een thuis volgens de eerste bezoekers. "Het kan nog wel wat kleur gebruiken, maar dat komt allemaal met de tijd wel".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel