FBI komt drugscrimineel uit Zeewolde op het spoor, man moet nu 8 jaar de cel in

ZEEWOLDE • Di 9 april 2024 | 14:14 • Dinsdag 9 april 2024 | 14:14

De 62-jarige Ron H. uit Zeewolde moet ruim 8 jaar de cel in voor drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. Hij werd betrapt tijdens een geheime operatie van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI. Die kon berichten van hem en andere bendeleden meelezen en gaf dit door aan de Nederlandse autoriteiten.

De bende wilde een smokkellijn voor coke opzetten vanuit Ecuador en Columbia naar de haven van Hamburg. Daarover communiceerden de bendeleden via berichtendienst ANOM, zonder te weten dat die dienst door de FBI werd beheerd.

De app werd in 2018 op de markt gebracht als één van de opvolgers van de eerder gekraakte versleutelde berichtendiensten Encrochat en Sky ECC.

Proefzendingen met coke
H. verzorgde de contacten met de haven in Hamburg. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn daar in 2020 tot twee keer toe proefzendingen coke aangekomen, verstopt tussen bananen.

Het ging hier om 10 en om 33 kilo cocaïne. De bendeleden deelden foto's met elkaar van de coke die verpakt zat tussen het fruit.

Het OM vermoedt dat later meer is verscheept, maar kan dat niet bewijzen. De coke-lijn liep dood toen corona uitbrak en de locatie van bananenproducent Dole in Hamburg op slot ging.

Ook zoon betrokken
De rechtbank in Zwolle acht de invoer van in ieder geval 10 kilo coke bewezen. Ook de zoon van de man uit Zeewolde was bij de bende betrokken. Hij was volgens het OM betrokken bij de verkoop van tienduizenden pillen van de bende.

Hij zit momenteel een celstraf van 7 jaar uit in een Belgische XTC-zaak. Hij krijgt daar bovenop nu nog eens 3 jaar en 8 maanden.

Tegen zijn vader was negen jaar geëist. Hij liep nog vrij rond tot het moment van de uitspraak. Daarna zijn hij en mede-veroordeelden door de parketpolitie afgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel