Particulieren mogen niet in bedrijfswoningen wonen vindt tuindersbelangenclub

ALMERE • Di 9 april 2024 | 19:00 • Dinsdag 9 april 2024 | 19:00

Gemeenten moeten oppassen met het omkatten van agrarische bedrijfswoningen naar plattelandswoningen en daar niet altijd maar aan meewerken. Met deze boodschap stond tuindersbelangenclub Glastuinbouw Nederland dinsdag tegenover de gemeente Almere, in de rechtszaal van de Raad van State.

"Een niet-boer steekt er zijn centen in. Dan heb je een burgerwoning in agrarisch gebied", zegt de belangenvereniging.

Lege woning
Het draait allemaal om een fruitteeltbedrijf aan de J. Huydecoperweg in Almere Buiten. Op de kavel staan twee woningen. De oude eigenaar van het bedrijf is met pensioen en heeft zijn woning verlaten. In het andere huis zit zijn zoon, die het bedrijf heeft overgenomen.

De gemeente besloot het bestemmingsplan Agrarisch Gebied Buitenvaart te wijzigen. De leegstaande bedrijfswoning werd juridisch veranderd in een plattelandswoning. Die zal worden verkocht aan burgers die niets met de kwekerij van doen hebben.

Ontwikkeling zit toekomst in de weg
Volgens Glastuinbouw Nederland kan deze ontwikkeling de toekomst van het glastuinbouwgebied flink in de weg zitten. "Er vindt schaalvergroting plaats. Daardoor komen bedrijfswoningen vrij. Een willekeurige particulier zonder enige binding met het bedrijf kan daar zijn centen in stoppen. Dan heb je dus een burgerwoning erbij, want die verschilt niet met een plattelandswoning", aldus een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland.

Volgens de gemeente Almere zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden in de omgeving van de plattelandswoning. Dus ook geen belemmeringen voor tuinders.

Geen overlast
Almere wijst erop dat agrarische bedrijven in de omgeving geen last kunnen hebben van een plattelandswoning, omdat die niet meer bescherming heeft tegen overlast dan bedrijfswoningen.

De plattelandswoning is alleen extra beschermd tegen hinder van het bedrijf waar het huis als bedrijfswoning bij heeft gehoord. Maar de kwekerij heeft geen uitbreidingsplannen, bevestigde een woordvoerder.

"Moeten die woningen dan maar leeg blijven staan?", vroeg de rechter. Dat is in sommige gevallen niet te vermijden, stelt Glastuinbouw Nederland. De vereniging wil dat gemeente per locatie of gebied bekijken of een plattelandswoning agrarische ontwikkelingen niet frustreert.

Volgens Almere is een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd aan de J. Huydecoperweg. De Raad van State gaat daarnaar kijken. De uitspraak volgt later.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel