Groot onderhoud aan provinciale bruggen en sluizen klaar, maar valt duurder uit

FLEVOLAND • Wo 10 april 2024 | 6:30 • Woensdag 10 april 2024 | 6:30

Met een jaar vertraging en een budgetoverschrijding van 13 miljoen euro kunnen de provinciale sluizen en bruggen in Flevoland er weer 15 jaar tegenaan. Donderdag worden de werkzaamheden die vier jaar geleden begonnen, feestelijk afgesloten in de bioscoop in Lelystad.

Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie is dan ook blij dat de veiligheid van alle inwoners weer is gegarandeerd. "Je moet er niet aan denken dat een sluisdeur verrot is, het begeeft en dan stroomt de polder onder."

In totaal zijn 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen aangepakt. De meeste zijn gebouwd tussen 1940 en 1955. Ook de Voorstersluis in Kraggenburg uit 1941 heeft een opknapbeurt gehad. Projectleider Bart Jansen: "Het was een houten dek en die houten balken lieten iedere keer los. We kregen ze ook niet meer goed vast aan het frame." Omwonenden hadden door de oude brug de laatste jaren veel geluidsoverlast, maar dat is nu voorbij.

Bij de renovatie zijn onder meer elektrotechnische installaties, camera's en hier en daar ook sluisdeuren vervangen. De begroting van 60 miljoen euro is inmiddels met 13 miljoen euro overschreden. Corona zorgde voor meer bouwketen voor het personeel vanwege de anderhalvemeterregel. Ook werd bouwmateriaal duurder en was het lastig verkrijgbaar.

Volgens gedeputeerde De Reus zijn alle bruggen en sluizen nu toekomstbestendig. "We gaan ervan uit dat wij voor de komende 15 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben. Kleine storingen hou je altijd, maar het aantal storingen is nu met ongeveer 80 tot 90 procent verminderd door dit project."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel