Slachtoffer aanrijding stormt rechtszaal uit nadat zaak is afgelast door fout advocaat

LELYSTAD • Wo 10 april 2024 | 11:51 • Woensdag 10 april 2024 | 11:51

Doordat een advocaat twee cliënten met dezelfde voornaam door elkaar heeft gehaald, wordt de zaak tegen de 21-jarige Faisal A. uit Den Haag drie maanden uitgesteld. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Lelystad.

De verdachte zou op 25 mei 2022 een verkeersongeluk hebben veroorzaakt op het Stadspark - een zijstraat van de Polderdreef - in Lelystad, waarbij het slachtoffer schedelbasisfracturen opliep.

Voor de familie van het slachtoffer was het een domper in de rechtbank. "Zij maakt een fout! Wat als dat de volgende keer weer gebeurt? We wachten al zo lang", was de reactie op de advocaat.

De verontwaardiging en frustratie bij de familie van het slachtoffer zijn groot als de rechtbank beslist de zaak tegen Faisal A. pas op woensdag 17 juli inhoudelijk te behandelen.

Gebeurtenissen een plek geven
De familieleden hadden gehoopt dat er woensdag een start kon worden gemaakt met het strafproces en dat ze de gebeurtenissen van inmiddels bijna twee jaar geleden een plek kunnen geven.

Een dag eerder was er nog contact met de verzekeraar die de schade afhandelt, vertelt de advocaat de rechtbank. In dat gesprek werd aangekaart dat niet alleen het slachtoffer hulp nodig heeft vanwege de impact die het ongeval heeft gehad, maar ook zijn ouders.

Het slachtoffer hoort het oordeel van de rechtbank nog enigszins rustig aan, maar stormt daarna de zaal uit als de zitting wordt gesloten, de tranen uit zijn ogen vegend.

Zijn advocaat heeft net daarvoor gepleit bij de rechtbank de zaak gewoon door te laten gaan vanwege de gezondheid van zijn cliënt en naaste familie, die steeds verder achteruit gaat na het ongeval dat A. zou hebben veroorzaakt.

Op de motorkap beland
Op het Stadspark in Lelystad zou de verdachte het slachtoffer met zijn auto hebben aangereden en het slachtoffer zou daarbij op de motorkap zijn beland. Daarna zou A. achteruit gereden zijn, waarbij het slachtoffer op de grond terechtkwam.

De verdachte maakte zich na het ongeval uit de voeten. De politie deed een getuigenoproep. A. meldde zich een dag later zelf bij de politie.

De advocaat van de verdachte bood meermaals haar excuses aan tegenover de rechtbank en de familie van het slachtoffer. Ze bleek twee cliënten te hebben met de voornaam Faisal. De zaken van de cliënten stonden een dag na elkaar gepland bij de rechtbank.

In app-contact gaf de advocaat de zittingsdatum van de andere cliënt aan Faisal A. door. Daardoor zat A. thuis in Den Haag, in de veronderstelling dat hij een dag later moest voorkomen.

Gevangenisstraf
De rechtbank gaf aan het belang in te zien van het doorgaan van de zaak, ook voor het slachtoffer en zijn familie. Maar er waren nog te veel vragen voor de verdachte om de zaak zonder hem voort te zetten. "Het gaat hier om heel ernstige gebeurtenissen, waar gevangenisstraffen op staan", zei de voorzitter van de rechtbank.

"We willen graag met verdachte in gesprek. Wat is er nu precies gebeurd? Hoe is het nu met verdachte? Wat moet er met hem gebeuren als het tot een bewezenverklaring komt? Het moet tot een afronding komen, maar wel op een goede manier."

Update
Donderdag heeft de rechtbank laten weten dat de uitgestelde zaak toch redelijk snel weer voor de rechter zal komen. Verdachte A. moet zich nu op dinsdag 23 april alsnog verantwoorden voor de aanrijding in het Stadspark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel