Penisplant staat weer in bloei in Almere, maar 'stinkt naar dood vlees'

ALMERE • Wo 10 april 2024 | 17:00 • Woensdag 10 april 2024 | 17:00

De penisplant in Almere Jungle staat in bloei. De Amorphophallus Konjac bloeit niet vaak én maar een paar dagen en stinkt dan bij vlagen naar een rottend kadaver.

"De penisplant heeft de geur van dood vlees om vliegen aan te trekken, die zorgen voor bestuiving", zegt Mike van Mourik, hoofd Almere Jungle. "De stank reikt tot wel tien meter ver."

De plant ruikt dus niet naar rozen, maar volgens Van Mourik schrikt dat bezoekers niet af: "Mensen vinden het interessant en leuk."

Penisplanten hebben hun naam gekregen omdat een bepaald gedeelte van de bloem bij veel mensen aan een penis doet denken. Dit gedeelte heet de appendix en is een steriele vergroeiing van de mannelijke bloemen.

Almere Jungle verwacht dat de plant donderdag of vrijdag stopt met bloeien. "Daarna gaat hij de grond in en komt er een steel met bladeren voor terug." Maar wie het spektakel moet missen, hoeft niet te treuren: in Almere Jungle staat een zusje van de penisplant die volgens een schatting van de plantverzorgers komende vrijdag in bloei gaat.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel