Nieuw stuk bos langs A6 bij Lelystad klaar, 30.000 bomen geplant

LELYSTAD • Do 11 april 2024 | 7:10 • Donderdag 11 april 2024 | 7:10

Jarenlang zijn ze er mee bezig geweest en nu is het eindelijk zover. De laatste acht hectare grond tussen de snelweg A6 en de Hollandse Hout is aangeplant met 30.000 bomen. 

De laatste graslanden bij de Lage Knarsluis werden ruim een jaar geleden verworven door Staatsbosbeheer. De werkzaamheden van de afgelopen dagen vormen het sluitstuk van het beplanten van de strook grond tussen de snelweg en het bestaande bos aan de andere kant van het kanaal. 

Vrij zicht
Vanaf de A6 is er nu vrij zicht naar de enorme sluis en door een uitgekiend beplantingsplan blijft dat ook in de toekomst het geval.

"Bij de aanleg van het bos is hiermee dan ook rekening gehouden en worden hier, net als onder de hoogspanningsleiding, alleen lager blijvende struiken geplant", zegt boswachter Hans-Erik Kuypers.

Er is ook goed nagedacht over het soort bomen. Ze moeten goed kunnen wortelen in de Flevolandse klei en ook moet er genoeg variatie zijn. Daarom zijn er tien soorten geplant, van wintereik tot haagbeuk en van berk tot zoete kers. In het Hollandse Hout en het Kotterbos staan deze bomen ook. 

Verdringen
De soorten staan in kleine groepjes bij elkaar. Dat doet Staatsbosbeheer om er voor te zorgen dat verschillende soorten elkaar niet kunnen verdringen.

"We weten bijvoorbeeld dat wanneer eiken en beuken bij elkaar worden geplant de beuk uiteindelijk in de strijd om licht en ruimte overwint en de eik in de schaduw zal wegkwijnen. Bij het planten houd je dus rekening met lichtminnende en schaduwtolerante soorten en zorg je dat deze niet direct bij elkaar staan", besluit Kuypers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel