Kunstuitleen Lelystad opgelucht: plek in De Kubus voorlopig zeker

LELYSTAD • Vr 12 april 2024 | 10:10 • Vrijdag 12 april 2024 | 10:10

De opluchting is groot bij voorzitter Erik Bijvank van Kunstuitleen Lelystad. De kunstuitleen dreigde eind dit jaar na 31 jaar te moeten vertrekken uit cultureel centrum De Kubus, maar die dreiging is afgewend dankzij hulp van de gemeente. "We zijn ontzettend blij", vertelt Bijvank. "Het is heel fijn dat dit kan blijven bestaan."

De kunstuitleen moet op termijn nog steeds vertrekken uit de Kubus, maar mag nu blijven tot er een nieuwe plek is gevonden. Kunstuitleen Lelystad is al decennialang gevestigd in De Kubus en biedt diverse kunstwerken aan om te lenen of te kopen. De kunstuitleen is gesubsidieerd door de gemeente.

Lees ook: Zoektocht naar nieuwe plek Kunstuitleen Lelystad: "We willen absoluut niet stoppen"

Nieuwe locatie
Volgens Bijvank wordt er al een tijdje gesproken over een nieuwe locatie. "Maar voordat we daar terecht zouden kunnen ben je zo twee jaar verder", vertelt Bijvank. De angst was dat de kunstuitleen daarom even dakloos zou worden en helemaal moest stoppen.

"Commerciële ruimtes zijn te duur voor ons", legt Bijvank uit. Als hij een commerciële ruimte zou huren, moet hij de prijzen van de kunst ook omhoog gooien. "En we zijn nu juist laagdrempelig, dat is het mooie van dit systeem."

Bijvank hoopt dan ook eigenlijk dat hij permanent in De Kubus kan blijven. Dan is er één plek in de stad waar kunst wordt vervaardigd en uitgeleend, en waar amateurkunst en professionele kunst samenkomen. "Mooier kan eigenlijk niet", zegt Bijvank. "Misschien komen we er nog uit. Ik weet het niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel