'Minister schiet op. Neem een besluit over de superkazerne!'

ZEEWOLDE • Vr 12 april 2024 | 20:05 • Vrijdag 12 april 2024 | 20:05

"We zitten klem. We kunnen geen langetermijn-investeringen doen. Het lot ligt in handen van een ander." Ziedend is ze, Carolien den Brok. Ze heeft een melkveebedrijf in Zeewolde maar het is nog steeds niet duidelijk of op die plek een 'superkazerne' komt. Het besluit van het ministerie van Defensie is weer uitgesteld.

Het ministerie lonkt al jaren naar Flevoland als het gaat om een nieuwe grote kazerne. Verschillende gemeenten - Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde - komen in aanmerking voor de plannen van Defensie. In deze gemeenten liggen zogenoemde 'zoekgebieden'.

In een boze brief aan staatssecretaris Van der Maat (Defensie) dringt Den Brok er bij de bewindsman op aan ‘om het proces te bespoedigen’. Twee jaar geleden kregen grondeigenaren en agrariërs te horen dat er nog geen besluit genomen was.

'Zorgvuldig'
Vorig jaar vertelde de bewindsman tijdens een werkbezoek dat het besluit in ieder geval niet in 2023 genomen zou worden. Later was de verwachting dat het kabinet eind van dit jaar de voorkeurslocatie zou vaststellen. Maar in maart schreef de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verwacht dat het kabinet 'eind 2024/begin 2025 de finale voorkeurslocaties kan vastleggen'. Daarin staat dat het ministerie ‘zorgvuldig wil omgaan met alle ontvangen zienswijzen'.

"Wij willen ook dat u zorgvuldig omgaat met alle zienswijzen", schrijft Den Brok in haar reactie. "Maar naast een zorgvuldig proces, vragen wij u ook om een snel proces! Dus op uw pijnlijke opmerking 'die tijd neem ik', wil ik reageren met: ‘schiet op!'."

'Ga aan het werk'
Tijd om voor de camera van Omroep Flevoland te vertellen wat de impact van het uitstel op haar bedrijf is, heeft Den Brok niet. Ook andere agrariërs uit de omgeving die we bellen zijn boos maar hebben geen zin en tijd om te reageren. "Het heeft lang geregend en het is nu mooi weer. Ik ga aan het werk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel