Defensie lonkt naar Flevoland: dit zijn alle plannen en zo kun je erop reageren

FLEVOLAND • Wo 20 december 2023 | 19:30 • Woensdag 20 december 2023 | 19:30

Een nieuwe kazerne, twee munitieopslagen, drones en een nieuw laagvlieggebied voor helikopters: Defensie heeft Flevoland in beeld om de krijgsmacht te versterken. Maar wat zijn deze plannen en heb je hier als inwoner nog invloed op?

Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde komen voor in de plannen van Defensie. Deze gemeenten liggen in zogenoemde 'zoekgebieden'. Dat betekent dat er cirkels zijn getrokken waarin gezocht gaat worden naar een geschikte plek voor de legeronderdelen. 

Alle opties zijn op een rij gezet in de zogenoemde 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau' (NRD) die voor iedereen is in te zien op de website van Defensie. Het zijn de eerste ruwe schetsen want niks is nog zeker.

Wat zijn de plannen voor Flevoland?
Een nieuwe legerkazerne met oefenterrein is één van de ideeën. Dit plan werd vorig jaar augustus al duidelijk. Defensie wil dit complex het liefst aan de Spiekweg in Zeewolde hebben.

Zaterdag werden twee nieuwe opties duidelijk: buitengebied de Zuidlob en het toekomstige Oosterwold-gebied in Zeewolde. De gemeente vroeg Oosterwold (opnieuw) te onderzoeken als mogelijke plek voor de kazerne.

Verder werd bekend dat Biddinghuizen-Noord in beeld is voor de kazerne met oefenterrein. Begin dit jaar werd al duidelijk dat de gemeente Dronten ook een optie was geworden voor het legercomplex maar de locatie werd nog niet onthuld. Overigens is uitbreiding bij bestaande legerplaatsen in Ermelo en Stroe ook een mogelijkheid.

Defensie kijkt ook naar Dronten voor een munitiedepot voor het Nederlandse leger. Daarvoor zijn Roggebot in Dronten en Biddinghuizen een optie.

Noordoostpolder is een mogelijkheid voor een depot voor NAVO-schietvoorraad. Dit magazijn kan komen in het grensgebied met Friesland.

Verder is het plan om drones in Marknesse te stationeren. Een optie voor een nieuw laagvlieggebied staat ingetekend boven het Ketelmeer, Tollebeek, Nagele en Ens. Dit gebied is bedoeld voor oefeningen zoals trainingen voor de oorlog in Oekraïne.

Hoe kun je hierop reageren?
Land- en tuinbouworganisatie LTO en de burgemeesters van Dronten en Zeewolde roepen inwoners op om te reageren op de plannen. En dat gaan ze zelf ook doen. 

Dat kan door op de plannen te reageren met een zienswijze. Op de website van Defensie staat een formulier waarop kan worden aangeven wat je van de plannen vindt. Via het formulier kun je ook vragen stellen of argumenten noemen waarom je er op tegen bent. Dat kan tot 12 februari. 

Voor de deadline van het indienen volgt er ook nog een online informatiebijeenkomst. Die zal in januari zijn. Verdere details volgen nog. 

Wat gebeurt er met mijn zienswijze?
Na de sluitingsdatum voor de zienswijzen reageert Defensie op de opmerkingen. Dat gebeurt met een zogenoemde 'reactienota'. Dit document komt in maart of april volgend jaar op deze website van Defensie te staan. 

Verder volgen in het voorjaar meerdere bijeenkomsten voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij kunnen daar ook nog aangeven wat je belangrijk vindt of mist in de onderzoeken, zegt Defensie.

Alle input wordt meegenomen. Het concept van de plannen moet in de zomer van 2024 klaar zijn. Ook dan is het weer mogelijk om hierop te reageren met een zienswijze.

Planning
Het doel is om de definitieve plannen in het najaar van 2024 te kunnen presenteren. Het nieuwe kabinet bepaalt vervolgens de voorkeurslocaties voor de legeronderdelen waardoor de planning afhankelijk is van de formatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel