Burgemeester Dronten: Defensie-plannen voor munitieopslag onverwacht

DRONTEN • Di 19 december 2023 | 8:33 • Dinsdag 19 december 2023 | 8:33

De plannen voor een mogelijke munitieopslag in de gemeente Dronten kwamen heel onverwacht. Dat zegt burgemeester Jean Paul Gebben in een statement.

Defensie maakte vrijdag ambitieuze plannen bekend waarin Flevoland niet alleen in beeld is voor een superkazerne, maar ook voor het stationeren van legerdrones en een munitieopslag.

Eerder werd al bekend dat Zeewolde een voorlopige voorkeurslocatie was voor de kazerne, maar ook Dronten was in beeld. De legerdrones moeten bij Marknesse in de buurt komen, en een munitieopslag in Biddinghuizen of bij Roggebot in Dronten.

Lees ook: Defensie lonkt naar Flevoland voor kazerne en drones

Plannen voor munitieopslag nieuw
"Voor de mensen die in zo’n zoekgebied van Defensie wonen of hun bedrijf daar hebben, zal dit bericht heel onverwacht zijn. Dat is het ook voor ons als gemeentebestuur", aldus Gebben.

Dronten wist al wel van de plannen voor een superkazerne, maar nog niet van de munitieopslag en drones. Gebben zegt dat het gemeentebestuur vrijdag hoorde van de plannen na de Ministerraad.

"Sinds afgelopen zomer weten we dat Dronten in beeld is als mogelijke vestigingsplaats voor een centrale kazerne, maar een precieze plek was niet bekend", zegt de burgemeester. "Nu blijkt dat het ook gaat om andere militaire faciliteiten, zoals een munitiedepot en een oefenterrein."

Lees ook: Ook Dronten in beeld voor nieuwe superkazerne

Nog niet definitief
Gebben benadrukt dat de plannen van Defensie nog niet definitief zijn en dat er nog een onderzoeksproces gestart wordt door Defensie. De gemeente gaat nu eerst de plannen goed lezen.

Volgens Gebben is het goed dat Defensie 'in alle openheid' zoekt naar geschikte locaties en dat de gemeente en inwoners kunnen reageren op de plannen. Hij raadt inwoners van Dronten dan ook aan om gebruik te maken van inspraakmogelijkheden. Tot 12 februari kan er op de ideeën van Defensie worden gereageerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel