Dronten ook in beeld voor nieuwe superkazerne Defensie

DRONTEN • Ma 30 januari 2023 | 14:43 • Maandag 30 januari 2023 | 14:43

Dronten is ook in beeld voor een nieuwe militaire kazerne. Dat bevestigt de gemeente. De voorkeur van Defensie voor een nieuwe superkazerne gaat uit naar Zeewolde, maar staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie gaf dit weekend aan dat er ook nog twee andere plekken in de provincie op het oog zijn. Net als een locatie in Gelderland. In totaal zijn er dus vier plekken in de running.

Voor de nieuwe superkazerne deed Defensie onderzoek naar verschillende locaties in Nederland. De locatie bij de Nijkerkerbrug bij Zeewolde is om meerdere redenen het meest geschikt, zei Defensie eerder. Zeewolde ligt centraal in het land, en dat heeft als voordeel dat de militairen minder hoeven te reizen. Ook is de aanwezigheid van een kazerne in de buurt van een aantal grote steden handig voor de personeelswerving.

De staatssecretaris schrijft dat het 'delen van de mogelijke locaties in Flevoland het proces op dit moment niet ten goede komt'. Daarnaast schrijft Van der Maat dat afhankelijk van die gesprekken en de andere informatie die nog binnenkomt hij nu niet kan uitsluiten dat de uiteindelijke locatiekeuze nog verandert.

Dronten in pril stadium
Uit een rondgang langs de verschillende gemeenten blijkt dat Dronten, naast Zeewolde één van de drie Flevolandse gemeenten is waar verkennende gesprekken worden gevoerd. Volgens een woordvoerder is dit nog in een heel pril stadium. Hij kan nog niets zeggen over de locatie waar het over gaat.

Het is ook niet duidelijk met welke derde Flevolandse gemeente Defensie verkennende gesprekken voert. Een woordvoerder van Zeewolde laat weten dat er bij de gemeente geen andere locatie bekend is, dan de plek bij de Nijkerkerbrug. Urk zegt niet benaderd te zijn. De gemeenten Almere, Noordoostpolder en Lelystad willen niet reageren. Ook de provincie laat weten geen verdere mededelingen te doen over gesprekken die worden gevoerd met Defensie.

Hoewel Zeewolde de voorkeur heeft, is die knoop nog niet definitief doorgehakt. Dat wil het kabinet medio dit jaar doen. Maar die race is nog zeker niet gelopen, blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris. "Samen met de provincies en gemeenten wordt opnieuw gekeken naar de vier mogelijke locaties", schrijft Van der Maat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel