Staatssecretaris: 'Meer mogelijke plekken in Flevoland voor superkazerne'

FLEVOLAND • Za 28 januari 2023 | 19:06 • Zaterdag 28 januari 2023 | 19:06

Zeewolde is niet de enige plek in Flevoland waar een militaire kazerne zou kunnen komen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) op vragen van JA21. Nu blijkt dat er ook twee andere locaties in de provincie op het oog zijn. Dat betekent dat van de vier plekken in Nederland die in de running zijn, er drie Flevolands zijn. Om welke plekken het gaat, is niet duidelijk.

Voor de nieuwe superkazerne deed Defensie onderzoek naar verschillende locaties in Nederland. Daar kwam uit dat de voorkeur uitgaat naar de locatie in Zeewolde. De locatie bij de Nijkerkerbrug is om meerdere redenen het meest geschikt, zei Defensie eerder. Zeewolde ligt centraal in het land, en dat heeft als voordeel dat de militairen minder hoeven te reizen. Ook is de aanwezigheid van een kazerne in de buurt van een aantal grote steden handig voor de personeelswerving.

'Locatie kan nog veranderen'
Toch is de knoop voor Zeewolde nog niet definitief doorgehakt. Dat wil het kabinet medio dit jaar doen. Maar die race is nog zeker niet gelopen, blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris. "Samen met de provincies en gemeenten wordt opnieuw gekeken naar de vier mogelijke locaties", schrijft Van der Maat. Die provincies zijn Flevoland en Gelderland, waar de vierde locatie voor een nieuwe kazerne ligt. Om welke gemeenten het gaat, zegt hij niet. De staatssecretaris schrijft dat het 'delen van de mogelijke locaties in Flevoland het proces op dit moment niet ten goede komt'. Daarnaast schrijft Van der Maat dat afhankelijk van die gesprekken en de andere informatie die nog binnenkomt hij nu niet kan uitsluiten dat de uiteindelijke locatiekeuze nog verandert.

Geen commentaar op lobby Verbeek
Commissaris van de Koning Leen Verbeek zei tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat een kazerne in Zeewolde 7.000 werkplekken voor militairen zou kunnen bieden, maar dat is volgens Defensie nog niet zeker. Het aantal is afhankelijk van de mogelijkheden. Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde was een ontwikkeling van een grootschalige kazerne nooit de ambitie van zijn college. Gorter was dan ook verrast om van commissaris van de Koning Leen Verbeek te horen dat hij gelobbyd heeft voor de komst van de kazerne. Landelijke politieke partij JA21 vroeg in de reeks Kamervragen ook naar de rol van Verbeek en de daarbij horende verbazing van Gorter. De staatssecretaris schrijft dat hij 'geen behoefte heeft' om te reageren op de uitspraken van Verbeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel