Nieuwe dienstregeling gaat zondag in: dit verandert er voor jouw bus

FLEVOLAND • Za 13 april 2024 | 19:02 • Zaterdag 13 april 2024 | 19:02

Busvervoerder EBS verandert zondag een deel van de dienstregeling van de RRReis-bussen in Flevoland. De aanpassingen zijn nodig, omdat er door personeelstekort veel bussen uitvallen. De nieuwe, tijdelijke dienstregeling moet ervoor zorgen dat het beter gaat. In dit bericht lees je wat er voor jouw buslijn verandert.

Vooral reizigers van en naar de Noordoostpolder hebben te maken met veranderingen in de dienstregeling. De nieuwe SnelRRReis-lijn 215 tussen Urk en Kampen vervalt voorlopig weer. De oude lijn 141 is volgens EBS het alternatief. Op die lijn vervallen trouwens wel de vroege ritten van 05:36 uur en 06:36 uur van Emmeloord naar Urk.

De dienstregeling van lijn 77 tussen Emmeloord en Lemmer verandert niet. Maar op die route worden wel andere bussen ingezet. Op de drukke ritten gaan er touringcars rijden. In de rustige uren worden deze vervangen door busjes waarin maximaal 8 personen kunnen.

Buslijn 214 tussen Steenwijk, Emmeloord en Lelystad gaat vaker stoppen bij de bushalte Nagele - Domineesweg. Daardoor moeten er volgens EBS meer reismogelijkheden zijn. Vanaf 21:00 uur rijden ook hier kleinere bussen voor maximaal 8 personen.

RRReis?
EBS voert in het overgrote deel van Flevoland sinds december het busvervoer uit en doet dat onder de merknaam RRReis. Ook in Overijssel en Gelderland staat deze naam op de bussen. De drie provincies hebben contracten met verschillende vervoersbedrijven gesloten en verplichten deze bedrijven daarbij de naam RRReis te gebruiken.

Bussen naar Harderwijk
EBS past een aantal bussen vanuit Flevoland naar Harderwijk aan. Zo gaat lijn 216 van Almere Stad naar Harderwijk tussen 09:00 uur en 12:00 uur nog maar één keer per uur rijden in plaats van twee keer.

Op werkdagen worden drie avondritten van de lijn 142 tussen Nijkerk en Harderwijk vervangen door lijn 144 tussen Harderwijk en Zeewolde. Lijn 144 gaat daarnaast op maandag tot en met vrijdag in de avonduren één keer per uur rijden.

Ook wordt de ochtendrit van lijn 142 ingekort. Deze vertrekt nu nog om 06:44 uur vanaf station Amersfoort Vathorst, maar begint straks op station Nijkerk om 07:01 uur.

Knip
SnelRRReis-lijn 207 tussen Harderwijk en Batavia Stad wordt opgeknipt in twee aparte lijnen. Net als vóór de nieuwe concessie stopt de bus vanuit Harderwijk nu op station Lelystad Centrum. Lijn 3 zal de route van het station naar Batavia Stad gaan rijden en rijdt de hele week om het half uur. Daarmee vervalt stadslijn 13.

Ook gaat lijn 207 nu weer over de Larserdreef en Middendreef rijden. Zo moet vertraging bij het ziekenhuis worden voorkomen. De tijden blijven grotendeels hetzelfde op werkdagen.

Betere aansluiting op treinen
Bij andere lijndiensten worden ook veranderingen doorgevoerd. Zo wordt lijn 147 van Dronten via Harderwijk naar Barneveld opgedeeld in twee delen. De bus stopt nu in Harderwijk. De aanpassingen worden gedaan om de bussen beter aan te laten sluiten op de treinen in Dronten en Harderwijk.

Vanaf Harderwijk zal een nieuwe buslijn 114 verder rijden naar Barneveld. Op deze lijn wordt tussen 10:00 uur en 13:00 uur één keer per uur gereden.

De vertrektijden van lijn 218 tussen Urk en Lelystad worden ook aangepast, zodat er in Lelystad een betere aansluiting op de trein tussen Lelystad en Almere en Amsterdam ontstaat.

Veranderingen in Lelystad
Ook in het stadsvervoer van Lelystad wordt de dienstregeling aangepast. Stadsdienst 5 tussen het station en Lelycentre gaat op werkdagen tussen 09:00 uur en 14:00 uur en op zaterdag nog maar één keer per uur rijden. Datzelfde gebeurt met lijn 8 tussen het station en Hollandse Hout.

Tussen het station en Aviodrome zal rond 09:00 uur en 18:00 uur een aantal ritten vervallen. Deze buslijn 7 rijdt in de spits 2 keer per uur en in de daluren en vroege avond 1 keer per uur.

Lijn 11 tussen het station en Lelystad-Haven vervalt. Lijn 1 wordt in de avonduren uitgebreid, zodat er tussen Lelystad Haven en het station van maandag tot en met zaterdag de hele dag een halfuursdienst gereden wordt.

Niet vlekkeloos
De afschaling werd al eerder aangekondigd door EBS. De start van de nieuwe concessie in december is volgens Maarten Spaargaren van EBS niet vlekkeloos verlopen. "We hebben daarmee onze reizigers tekortgedaan, en daar baal ik enorm van. We willen en moeten deze problemen oplossen", zei hij eerder.

De nieuwe dienstregeling moet er volgens de vervoerder voor zorgen dat er 'veel minder' ritten gaan uitvallen. In principe duurt hij tot december. Dan moet EBS weer voldoende chauffeurs hebben om de dienstregeling te rijden die beloofd was in de aanbesteding.

Sinds december is EBS verantwoordelijk voor het grootste deel van de bussen in Flevoland. Alleen in Almere rijdt een andere vervoerder: Keolis AllGo. De dienstregeling van deze vervoerder verandert niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel