Buurtbewoners nemen onderhoud eilandjes Leeghwaterplas in eigen hand

ALMERE • Za 13 april 2024 | 18:14 • Zaterdag 13 april 2024 | 18:14

Op de eilandjes in de Leeghwaterplas in Almere Stad zorgen buurtbewoners voortaan zelf voor het onderhoud. Dat werd zaterdag bezegeld door het onthullen van een informatiebord bij een van de toegangsbruggen. Wethouder Jesse Luijendijk en de buurtbeheergroep trokken gezamenlijk het doek van het bord.

De Leeghwaterplas en de eilandjes ontstonden omdat er eind jaren zeventig zand nodig was voor de bouw van de Hoge Ring en de woonwijken van Almere Stad. Ondanks de later aangelegde voetgangersbruggen werden de eilandjes verborgen parels in de stad, zeker toen de gemeente geen mogelijkheden zag om het groen op de eilandjes goed te onderhouden.

'De Eilanders'
Twee jaar geleden nam een aantal buurtbewoners het initiatief het onderhoud in eigen hand te nemen. De gemeente reageerde enthousiast. "We doen het nu eigenlijk samen", legt Hans Maassen van de buurbeheergroep 'de Eilanders' uit. "De gemeente sponsort ons met gereedschap en blijft verantwoordelijk voor het groot onderhoud, wij gaan langjarig het dagelijks en verzorgend onderhoud doen."


De enthousiaste groep buurtbewoners telt een kleine twintig leden. "Maar meer handjes zijn altijd welkom", aldus Maassen. "Elke tweede zaterdag van de maand hebben we een werkdag. We zijn nu aantal maanden bezig en de eerste resultaten zijn zichtbaar. De continuïteit lijkt gewaarborgd en we hebben nog plannen genoeg."

Monument voor een woningwetwoning
Op één van de eilandjes staat een landschapskunstwerk. Nog voor de omliggende wijken werden gebouwd, bedacht Anne Mieke Backer in 1977 het 'Monument voor een woningwetwoning', een plattegrond van zo'n voor Almere kenmerkende woning maar dan van bomen, heggen en struiken. Het monument was in de loop der jaren totaal verwaarloosd en overwoekerd, tot onvrede van een onder andere Erfgoedvereniging Heemschut.


Dankzij de inspanningen van de buurtbeheergroep is ook het monument weer toonbaar gemaakt. Backer is er blij mee. "Je ziet dat de natuur altijd wint als je geen onderhoud pleegt. Het was ooit bedoeld om de aangeplante heggen heel strak te knippen, alsof het muren van een woning waren. Maar ik ben heel tevreden met deze belangrijke stap."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel