Regionaal Werkbedrijf erkent gebrekkige verantwoording, werkt aan een oplossing

FLEVOLAND • Di 16 april 2024 | 6:15 • Dinsdag 16 april 2024 | 6:15

De resultaten van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) moeten beter gecommuniceerd en verantwoord worden. Dat laat voorzitter Nathanaël Middelkoop van het werkbedrijf weten na berichtgeving van Omroep Flevoland. Hij is zowel in zijn rol als voorzitter en als wethouder van Urk bij het RWF betrokken.

Het werkbedrijf bestaat al zo'n tien jaar en is opgezet om mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Maar in al die jaren is er geen duidelijkheid over welke projecten precies succesvol zijn of waar het geld precies naartoe gaat.

Het gaat daarbij jaarlijks om miljoenen euro's. Dat het niet helder is wat er precies met dat geld gebeurt is niet goed, vindt ook voorzitter Middelkoop: "Terecht hebben we als Regionaal Werkbedrijf Flevoland tegen elkaar gezegd: Dit moet beter."

Andere bestuursstructuur
Daarom is het RWF druk bezig om de bestuursstructuur te veranderen, zegt Middelkoop. "We zijn sinds de zomer van 2023 bezig om een nieuwe governance voor te bereiden om die verantwoording beter te krijgen." Dat was nodig, omdat het bestuur van het werkbedrijf op dit moment nog uit heel veel verschillende 'eilandjes' bestaat.

Middelkoop geeft aan dat daardoor het overzicht helemaal weg is. In het RWF wordt samengewerkt door werkgevers, werknemers, het UWV, onderwijsinstellingen, de provincie en de gemeenten Urk, Noordoostpolder, Dronten, Lelystad en Almere.

Uiteindelijk moet het werkbedrijf aan de voorkant eenvoudiger worden voor de Flevolander. Zo wil het werkbedrijf via één loket te bereiken zijn voor cliënten, zodat altijd duidelijk is waar ze precies moeten zijn voor vragen. "Achter de schermen bekijken we dan met wie je om de tafel gaat." Tegelijkertijd moet het daardoor ook voor de gemeenteraden van de vijf deelnemende Flevolandse gemeenten makkelijker worden om te controleren wat de resultaten van het RWF zijn.

Wel degelijk resultaten
Nathanaël Middelkoop benadrukt dat er wel degelijk mensen dankzij het Regionaal Werkbedrijf Flevoland aan werk zijn geholpen en er dus resultaten worden geboekt. "Er zijn verschillende partners die de resultaten bijhouden, waaronder het UWV. Zij houden de gegevens bij voor het RWF en rapporteren daarbij."

Maar, geeft hij toe, de informatie daarover moet wel bij elkaar gesprokkeld worden. "Dat zou door het RWF zelf beter gecommuniceerd moeten worden. Daar zijn we nu ook mee bezig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel