Na renovatie komen huisartspraktijk en kinderopvang in dit monumentale Urker pand

URK • Di 16 april 2024 | 11:17 • Dinsdag 16 april 2024 | 11:17

Het markante 'Rode Kruis-gebouw' in het Oude Dorp van Urk krijgt opnieuw een belangrijke zorgfunctie. Een plaatselijke huisartspraktijk gaat na een grootschalige renovatie naar het pand verhuizen. Verder komt er zowel een kinderdagverblijf als een dagopvang voor ouderen. Dat meldt de nieuwe eigenaar Johan Hartman.

Het karakteristieke jarendertigpand in het oude dorpscentrum van Urk werd onlangs nog op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Daarmee moest de cultuurhistorische waarde bewaard blijven.

Ook mocht het gebouw alleen een maatschappelijke functie houden. Volgens Johan Hartman is dat met de toekomstige invulling het geval. Wel moet er eerst flink verbouwd worden.

Hartman laat weten dat de voorkant van het 'Rode Kruis-gebouw' wordt gerenoveerd in de oude stijl van 1938. De achterzijde wordt wel gesloopt en daarna opnieuw opgebouwd. Daar komt ook een extra verdieping met een zogenoemd mansardedak. Dat is een dak dat onderaan steiler is dan bovenaan. De werkzaamheden starten volgende maand en moeten over een jaar klaar zijn.

Visualisatie na verbouwing

Johan Hartman
Huisartspraktijk verhuist
Volgens de nieuwe eigenaar neemt huisartspraktijk Goed Gezond Urk na de verbouwing intrek op de eerste verdieping. Deze praktijk is nu nog gevestigd aan de Grote Fok.

Fantaziehuis Ut Bottertjen en de dagopvang voor ouderen komen op de benedenverdieping van het 'Rode Kruis-gebouw'.

Badhuis met roemrijke historie
Het Rode Kruis was sinds jaar en dag eigenaar van het pand en voorheen zaten er ook al veel zorgfuncties in het gebouw. Het is gebouwd in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. In die tijd was het als badhuis in gebruik.

De laatste jaren had het Rode Kruis nog slechts een klein kantoortje in het pand. De overige ruimtes werden verhuurd aan een tiental kleine ondernemers. Het voor het Oude Dorp van Urk forse gebouw bleek uiteindelijk te groot voor de noodhulporganisatie om te onderhouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel