Theatervereniging met handen in het haar door extra energierekening van 7200 euro

LELYSTAD • Wo 17 april 2024 | 6:30 • Woensdag 17 april 2024 | 6:30

Theatervereniging JTL in Lelystad bestaat dit jaar 35 jaar. Maar of de vereniging het eind van dit jaar nog haalt is maar de vraag. De theaterclub kreeg een naheffing van de energiemaatschappij die zo hoog is, dat het bestuur geen idee heeft hoe ze die moet betalen.

De vereniging moet 7200 euro bijbetalen. Dat is een grote schok voor voorzitter Hetty Beugelink. "Als er geen oplossing komt, gaat de stekker er aan het einde van dit jaar uit."

De boosdoener van de hoge kosten is de vloerverwarming. "Die kunnen we zelf niet lager zetten." Daarom staat die verwarming dag en nacht aan, zegt Beugelink. "Ook in de vakanties." Het beheer van de verwarming is in handen van de gemeente, zegt Beugelink.

Hulp van gemeente
Om het probleem op te lossen, heeft Beugelink contact opgenomen met de gemeente. Zij hoopt dat Lelystad kan helpen om de stookkosten te betalen. "We hebben gevraagd om een structurele subsidie. Dat vinden we jammer, omdat we onszelf altijd konden bedruipen. Maar als dit zo blijft verwacht ik volgend jaar weer hoge kosten."

Ook is de vereniging zelf aan het kijken naar oplossingen. Zo denkt ze aan een nieuw energiecontract of andere energiebesparende maatregelen.

Tot die tijd blijft de naheffing staan. Beugelink denkt er aan om die in termijnen te betalen en hoopt dat ze snel hulp krijgt. "Ik slaap er slecht van. Mijn man als medeoprichter slaapt er helemaal niet van. Het maakt mij verdrietig."

'Veilige haven'
De theatervereniging bestaat al sinds 1989 en is een plek waar veel kinderen op zitten die het ook echt ervaren als een veilige haven, zegt voorzitter Beugelink. "Heleboel noemen mij oma. Het feit dat ze je zo noemen geeft al aan dat ze zich veilig voelen. Waar moeten ze naar toe? Ik hoop dat het goedkomt."

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brandbrief van de theatervereniging. De voorzitter heeft een inzamelingsactie opgezet om de sluiting van de vereniging te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel