Na twee fatale crashes in NOP en Maleisië mag vliegtuigtype de lucht niet meer in

NOORDOOSTPOLDER • Wo 17 april 2024 | 13:54 • Woensdag 17 april 2024 | 13:54

Het type vliegtuig dat twee jaar geleden neerstortte in het Zwarte Meer bij Noordoostpolder mag in Europa niet meer de lucht in na een nieuw fataal ongeluk.

Op dinsdag 28 juni 2022 kwamen twee inzittenden om het leven bij een crash met een Blackshape Gabriel-lestoestel. Bij een ongeluk in Maleisië met hetzelfde type vliegtuig overleden in februari van dit jaar opnieuw twee mensen.

De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft daarom vorige maand uit voorzorg besloten dat verschillende types van vliegtuigbouwer Blackshape Aircraft aan de grond moeten blijven.

Het vliegverbod komt met name door de crash in Maleisië, omdat daar een vleugel is afgebroken. Dit was het niet het geval bij het ongeluk in Flevoland. Een direct verband tussen beide ongevallen is er niet.

Het vliegverbod is nu ook aanleiding voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een voorlopig onderzoeksrapport over de crash in het Zwarte Meer te publiceren.

Oorzaak brandsporen nog onduidelijk
Vorig jaar werd al duidelijk dat er op het vliegtuig brandsporen waren aangetroffen. Die zaten onder meer op het neuswiel en ook de staart was behoorlijk verbrand. In het nieuwe rapport staat dat de Onderzoeksraad er nog altijd niet in is geslaagd om de oorzaak van die brandsporen te achterhalen.

Omdat de vuldop van één van de brandstoftanks niet is teruggevonden zijn er tests gedaan of langzaam brandstofverlies gezorgd kan hebben voor een brand tijdens de vlucht. Dat is niet het geval stelt de raad.

Het blijft daardoor onduidelijk of er een andere oorzaak is voor een brand tijdens de vlucht, of dat de brandsporen na de crash zijn ontstaan.

Klaas Post, Post Workboats
Ook is duidelijk geworden dat er geen zichtbare problemen zijn geweest met de motor van het toestel. Er zijn geen tekenen van slijtage of hitteschade. Ook was er nog olie en brandstof aanwezig in de motor op het moment van de crash. Hoe zich dat verhoudt tot een getuigenverklaring is onduidelijk.

Getuige hoorde knallen
Agrariër Albert Post uit Genemuiden zag op de fatale dag namelijk hoe het vliegtuig boven zijn hoofd in de problemen kwam. Het voerde op dat moment een trainingsvlucht uit op een hoogte van ongeveer anderhalve kilometer, toen het plotseling hoogte verloor en in het water neerstortte.

Volgens de boer had het vliegtuigje wel motorproblemen en klonken er enkele harde knallen, liet hij kort na de crash weten aan Omroep Flevoland.

De motor viel volgens hem uit en daarna stortte het vliegtuigje recht naar beneden. Toen het neerkwam steeg er een dikke rookpluim op, die daarna ook weer snel verdween.

Bij de vliegtuigcrash kwam de 24-jarige leerling uit Zeewolde samen met zijn 63-jarige vlieginstructeur uit Oosterbeek om het leven. Het vliegtuigje hoorde bij de Lelystadse vliegschool 'Zelf Vliegen'. De vliegschool herdacht de crash vorig jaar nog.

'Zelf Vliegen' vliegt sinds de crash niet meer met het Blackshape Gabriel-lestoestel, zegt directeur Eddy Driessen. Het bedrijf heeft nog één vliegtuig van dit type en wil dat verkopen. Daarvoor moet echter eerst duidelijk worden wat de oorzaak is van het ongeluk van twee jaar terug, maar die is dus nog altijd niet gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel