Onderzoeksraad: Brandsporen op gecrasht lesvliegtuig in Zwarte Meer

NOORDOOSTPOLDER • Di 4 juli 2023 | 10:07 • Dinsdag 4 juli 2023 | 10:07

Op het wrak van het lesvliegtuig dat ruim een jaar geleden neerstortte in het Zwarte Meer bij Noordoostpolder zaten brandsporen. Dat staat in een korte verklaring die de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft gepubliceerd.

Omdat het onderzoek naar de crash langer duurt dan een jaar, delen de onderzoekers een zogenoemde procesupdate. Daarin staat dat het onderzoek momenteel in de analysefase zit. Die omvat zowel operationele als technische aspecten, waaronder de aangetroffen brandsporen.

Het Blackshape Gabriel-lestoestel voerde op 28 juni een trainingsvlucht uit op een hoogte van ongeveer anderhalve kilometer, toen het plotseling hoogte verloor en in het Zwarte Meer neerstortte.

Motorproblemen en harde knallen
Albert Post uit Genemuiden zag op de fatale dag hoe het vliegtuig boven zijn hoofd in de problemen kwam. Volgens de boer had het vliegtuigje motorproblemen en klonken er enkele harde knallen. De motor viel uit en daarna stortte het vliegtuigje recht naar beneden. Toen het neerkwam steeg er volgens de agrariër een dikke rookpluim op, die daarna ook weer snel verdween.

Bij de vliegtuigcrash in het Zwarte Meer kwam een 24-jarige leerling-piloot uit Zeewolde samen met zijn 63-jarige vlieginstructeur uit Oosterbeek om het leven. De vliegschool herdacht de crash vorige week, precies een jaar na dato. Instructeurs en leerlingen hielden om 11.00 uur een minuut stilte. Daarnaast hing de vlag bij de vliegschool de hele dag halfstok.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel