Man die vrouw van 62 verkrachtte en daarna om water vroeg blijft jaren onder toezicht

ALMERE • Do 18 april 2024 | 11:22 • Donderdag 18 april 2024 | 11:22

De rechtbank in Lelystad wil dat de 41-jarige Clifford C. uit Almere nog jarenlang in het vizier van justitie en de reclassering blijft, zodat een brute verkrachting zoals hij pleegde op 22 augustus niet meer kan gebeuren. Onder invloed van cocaïne vierde hij die dag zijn seksuele lusten bot op een 62-jarige vrouw uit Almere.

De rechtbank legde hem een kortere gevangenisstraf op dan de eis van het OM, maar verbond er bijzondere voorwaarden aan waardoor C. langer in de gaten wordt gehouden als hij terugkeert in de maatschappij.

Voor een verkrachting wordt als uitgangspunt een celstraf van drie jaar genomen. De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van vijf jaar, omdat het OM het strafverzwarend vindt dat de verkrachting plaatsvond in het huis van het slachtoffer.

Bovendien was de 62-jarige vrouw fysiek kwetsbaar, omdat ze een paar weken daarvoor een heupoperatie had ondergaan. Ze liep met een rollator en had die ochtend in augustus 2023 net het vuilnis buiten gezet, toen ze na terugkeer in haar woning ontdekte dat een wildvreemde man haar huis was binnengedrongen.

Vreselijke dingen gedaan onder invloed
C. deed vreselijke dingen met de vrouw. Eerst in de badkamer en vervolgens in de slaapkamer, op haar eigen bed. Hij zei op 3 april in de rechtszaal dat hij zich niets meer kan herinneren van die dag, omdat hij onder invloed was van cocaïne.

Deskundigen die hem onderzochten achtten volledig geheugenverlies niet waarschijnlijk, maar kunnen het ook niet helemaal uitsluiten. Hun conclusie is wel dat C. door het cocaïnegebruik aan een psychotische stoornis lijdt en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar was.

Gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden
De rechtbank ging qua straf precies tussen de eis van het OM en de richtlijn in zitten. C. kreeg een gevangenisstraf opgelegd van vier jaar, met aftrek van voorarrest en een proeftijd van drie jaar. Die proeftijd is een jaar langer dan doorgaans wordt gegeven.

Daarbij verbindt de rechtbank bijzondere voorwaarden aan de straf. C. moet zich onder meer in een kliniek laten behandelen voor zijn cocaïneverslaving, als hij vrijkomt zijn intrek nemen in een instelling voor beschermd wonen en meewerken aan controles op het gebruik van drugs.

De rechtbank concludeert dat de man uit Almere zo veel langer onder toezicht van justitie en Reclassering blijft dan wanneer ze de eis van de officier van justitie zou hebben gevolgd.

C. kreeg ook een contact- en locatieverbod opgelegd. Hij mag niet komen in de straat waar de 62-jarige vrouw woont en ook een aantal straten om haar huis heen zijn voor hem verboden terrein. Daarnaast moet C. de vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 8.335 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel