Aanpassingen aan wegen en rotondes Lelystad moeten doorstroming verbeteren

LELYSTAD • Do 18 april 2024 | 17:57 • Donderdag 18 april 2024 | 17:57

Met het versterken van de zogenaamde binnenring en het aantrekkelijker maken voor automobilisten om gebruik te maken van de buitenring moet de doorstroming van het verkeer de komende jaren worden verbeterd. Ook bij een flinke groei van de stad.

Wethouder Piet van Dijk gaat met een verkeerscirculatieplan naar de gemeenteraad, waarin een aantal maatregelen staan beschreven. Die kunnen afzonderlijk worden genomen, maar verbeteren met elkaar wel de doorstroming van verkeer in Lelystad.

Plan hard nodig
De gemeenteraad heeft er lang naar uitgekeken, naar dat verkeerscirculatieplan. Met alle maatregelen die op stapel staan in het Stationsgebied, met de aanleg van een nieuw Stationsplein en busstation en de discussies over de Ziekenhuisweg voor doorgaand autoverkeer, wilde de politiek graag een totaalplan. Dat gaat over al het verkeer in Lelystad.

“Terecht,” vindt Van Dijk. “Want het één heeft onlosmakelijk met het ander te maken. Uit onderzoek dat we hebben laten verrichten blijkt bijvoorbeeld dat 70 procent van het verkeer dat over de Middendreef in het Stadshart gaat geen bestemming in het Stadshart heeft. Als je het voor dat verkeer aantrekkelijker maakt om gebruik te maken van de buitenring, verbeter je de doorstroming in het Stadshart dus al enorm.”

Gefaseerde maatregelen
De maatregelen die nu worden voorgesteld aan de gemeenteraad kunnen gefaseerd worden uitgevoerd. Allereerst wordt het gebied rond het station heringericht. Dat staat nog dit jaar op stapel en duurt tot medio 2026. De Middendreef wordt verlegd tot dichter tegen het spoor, de bussen krijgen een rechtstreekse aansluiting op de dreef en hoeven dan op de rotonde bij de Visarendreef geen rondjes meer te rijden en de tweede onderdoorgang van het spoor, bij iClicks, gaat eruit, waardoor het stoplicht daar weg kan.

In een tweede fase, voorzien van 2026 tot 2028, worden de rotondes bij de Visarenddreef en de Rigastraat vervangen door voorrangskruispunten. Verkeer vanaf de Middenweg en de Rigastraat dient dan voorrang te verlenen aan het andere verkeer, en ‘slimme’ doseerlichten moeten de doorstroming van het verkeer op drukke tijden reguleren.

Rotondes weg
Ook de rotonde van de Middendreef en de Ziekenhuisweg kan in die periode vervangen worden door een t-splitsing, met een ‘verkeersreguleringsinstallatie’, in de volksmond beter bekend als verkeerslichten. Tegelijkertijd zou de Ziekenhuisweg kunnen worden afgewaardeerd voor autoverkeer, waardoor die alleen beschikbaar blijft voor de nooddiensten en bussen. Uit het onderzoek blijkt dat met de eerdergenoemde maatregelen de Gordiaandreef iets verderop het verdwijnen van de Ziekenhuisweg makkelijk aan kan.

Wel moet, maar dat moet volgens wethouder Van Dijk sowieso, de rotonde van de Zuigersplasdreef met de Ziekenhuisweg worden uitgebreid, omdat in deze situatie meer verkeer daar gebruik van zal maken. Dat betekent dat de weg en de rotonde twee rijstroken krijgen. Deze maatregel staat voorzien voor 2030.

Sneller op buitenring
Tegelijkertijd, van 2028 tot 2030, moet worden geregeld dat de maximumsnelheid op de gehele buitenring 70 km/u wordt. Op de meeste gedeeltes is dat nu al zo, maar op sommige stukken zullen er nog wat aanpassingen moeten worden gedaan. Google Maps zal automobilisten dan adviseren van de buitenring gebruik te maken als ze van het ene deel van de stad naar het andere deel moeten. En niet meer van de binnenring door het Stadshart en langs het station hoeven te rijden.

Uiteindelijk zal bekeken worden of ook de rotondes op de Larsdreef ter hoogte van de Middendreef en de Zuigerplasdreef vervangen moeten worden door kruispunten met verkeerslichten.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met deze plannen, kunnen de afzonderlijke maatregelen worden uitgewerkt, waarna ook zal blijken wat dit gaat kosten en hoe dat betaald kan worden.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel