Nauwelijks plek voor starters op Urk, ook deze makelaar is somber over hun kansen

URK • Wo 24 april 2024 | 18:46 • Woensdag 24 april 2024 | 18:46

De gemeente Urk moet meer levensloopbestendige woningen bouwen. Alleen als de doorstroming op de Urker woningmarkt verbetert, komen er genoeg betaalbare huizen bij voor starters. Dat zegt de Urker makelaar Hein Ras.

De grondprijs in de nieuwbouwwijk op Urk ligt veel te hoog om daar een betaalbaar startersgedeelte uit de grond te stampen. En jonge dorpsgenoten zijn volgens de makelaar niet snel te porren voor een alternatieve woonvorm zoals een Startblock-woning of tiny house.

Het college van B en W heeft al aangekondigd dat het actie wil ondernemen om jonge Urkers sneller aan een (eerste) woning te helpen. Woensdagavond praat de Urker gemeenteraad over de interventie, al is nog niet duidelijk hóe het college de bouw van nieuwe huizen wil versnellen.

Lees ook: Jeugd verlaat Urk noodgedwongen, woningmarkt zit vast: gemeente grijpt in

Krappe woningmarkt
Hein Ras heeft het druk met bezichtigingen, woensdagmiddag komen er potentiële kopers kijken bij dit huis aan de Boomkor. Deze woning ligt wel in het hogere segment, dus starters zul je hier niet zien, zegt Ras.

Een gemiddelde Urker koopt al op jonge leeftijd een eerste woning, vertelt de zelf ook nog jonge makelaar: "De gemiddelde leeftijd is op Urk zo'n drieëntwintig jaar, en is zelfs wel jonger geweest. En in de rest van het land zie je dat er eerst gehuurd wordt, maar hier op Urk kijkt men meteen naar koop."

Die starters moeten hun hoop vestigen op een goedkopere woning dan het huis aan de Boomkor (vraagprijs 575.000 euro). Die goedkope huizen vind je vooral nog in het oude dorpscentrum van Urk.

Of in de omringende polderdorpen, waar volgens Hein Ras de afgelopen jaren ook al menig jonge Urker naartoe is gegaan. "In Espel is bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk gebouwd, waar best veel Urkers zijn gaan wonen."

Deze groep wil op termijn vaak wel weer terug komen naar hun geboorteplaats, signaleert de makelaar. "Die wens is er zeker." Maar de groep die terug wil keren wordt daarin menigmaal tegen gehouden door een gebrek aan betaalbare woningen op Urk.

De Oranjewijk op Urk

Bouwen voor starters onrealistisch?
En nieuwbouw dan? De aanleg van de nieuwe Zeeheldenwijk tussen de Urkervaart en de Domineesweg gaat nu toch snel?

Veel starters met een laag budget vinden hier geen aansluiting, meent Ras. "De grote groep die een woning zoekt tot drie ton, en het liefst met inrichting erbij die zie je niet terug in de Zeeheldenwijk. Daar is de nood heel hoog."

En ook Urkers die juist door willen stromen van een starterswoning naar de nieuwe wijk lopen tegen financiële grenzen aan. "De wil is er wel om naar de nieuwbouwwijk te trekken, maar daar staat door de dure woningen wel een flinke hypotheeklast tegenover." Ras betwijfelt of kiezen voor een hypotheek die je maar net aan kunt betalen op langere termijn verstandig zal blijken.

Nieuwe appartementen in de Oranjewijk

Veel meer alternatieve woonvormen zoals tiny houses en appartementen zullen op Urk geen succes zijn, verwacht hij. "De traditionele Urker zoekt nu eenmaal een eengezinswoning met drie woonlagen om daarin hun gezin te kunnen starten", is zijn conclusie.

Nieuwe huurhuizen pas over 1 jaar
Naast de grote animo voor bestaande en nieuwe koopwoningen wachten er toch ook Urkers op een huurwoning. En hoewel het aantal koopwoningen dat klaar is in de Zeeheldenwijk nu flink groeit, duurt het nog even voordat het eerste nieuwe huurhuis er staat.

Volgens Johan Oosterhoff van de Christelijke Woonstichting Patrimonium komen er 66 sociale huurwoningen in de eerste fase van de nieuwbouwwijk. De bouw daarvan start volgende maand.

Het eerste nieuwe huurhuis in de Zeeheldenwijk zal voor de zomer van 2025 worden uitgegeven, verwacht Oosterhoff.

De Zeeheldenwijk in aanbouw

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel