Jeugd verlaat Urk noodgedwongen, woningmarkt zit vast: gemeente grijpt in

URK • Zo 14 april 2024 | 9:35 • Zondag 14 april 2024 | 9:35

Er komen jaarlijks té weinig nieuwe huizen bij op Urk en daarom kunnen steeds meer starters niet in het eigen dorp hun eerste woning vinden. Het college van B en W grijpt daarom in: het bouwtempo op Urk moet vanaf nu fors omhoog.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad. Voor de zomervakantie moet er een concreet voorstel liggen hoe het bouwen versneld kan worden.

Huisvesting statushouders
Volgens het college wordt er hard gewerkt aan nieuwe huizen in het dorp, met name in de nieuwe Zeeheldenwijk. Toch zal er niet voor elke woningzoekende op korte termijn een oplossing zijn.

Daarnaast moet de gemeente ook huisvesting regelen voor bijvoorbeeld statushouders, dit voorjaar nog voor 51 van hen. En ook dat is een forse opgave voor Urk.

Aandacht voor starters
En dus moet het college ingrijpen. B en W noemt twee sporen waarop het wil focussen. Ten eerste moet de bouwproductie van reguliere koopwoningen in de Zeeheldenwijk omhoog. Van gemiddeld 97 nieuwe woningen per jaar wil het college dat er opgeschaald wordt naar jaarlijks 125 nieuwe huizen.

Ten tweede wil B en W extra aandacht richten op de groep starters. Die zoeken woningen tot 225.000 euro, maar die zijn in de nieuwe woonwijk niet of nauwelijks beschikbaar.

Daarom wil de gemeente Urk op zoek naar alternatieve woonconcepten voor deze groep woningzoekenden. Hiermee moet het 'stuwmeer aan thuiswonende jongeren' sterk verminderen in de komende jaren.

Steeds meer huishoudens
De gemeenteraad van Urk bespreekt 24 april het programma Wonen 2.0. In dat woningbehoefteonderzoek valt onder meer te lezen dat de bevolking van Urk tot en met 2037 naar verwachting met bijna 1.800 huishoudens zal stijgen.

Dat zijn ongeveer vierduizend inwoners extra ten opzichte van de bijna 22.000 inwoners nu. Er zijn daarvoor in 2037 op Urk tussen de 1.750 en 2.400 nieuwe woningen nodig.

Ook is in het programma te zien dat de laatste jaren een grote groep 20- tot 30-jarigen de gemeente Urk heeft verlaten. Zij zoeken vanwege de krappe woningmarkt hun heil onder meer in polderdorpen Tollebeek, Espel en Creil. Tegelijkertijd stijgt het aantal twintigers dat nog bij hun ouders in huis woont.

Nauwelijks keuze
De woningmarkt op Urk is dus extreem krap. Iemand die op Urk een bestaande woning zoekt kan de laatste jaren slechts kiezen uit één beschikbaar huis. Bij een woningmarkt die in balans is, moet dit aantal liggen tussen de vijf en de tien woningen per woningzoeker.

Gemeente Urk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel