Nog geen statushouders uit azc's in Flevolandse hotels geplaatst

FLEVOLAND • Zo 7 april 2024 | 11:03 • Zondag 7 april 2024 | 11:03

Het plan van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om ongevraagd statushouders in hotels onder te brengen, leidde bij verschillende gemeenten in Nederland tot wrevel. Rondvraag langs de gemeenten in Flevoland leert dat er op dit moment geen statushouders die nu nog in azc’s verblijven, zijn overgeplaatst naar hotels in de buurt. Ook is de kans klein dat dat gaat gebeuren.

Statushouders hoeven eigenlijk niet meer in een asielzoekerscentrum te zitten, omdat hun asielaanvraag is goedgekeurd. Zij kunnen in theorie dus in een gewoon huis wonen. Maar door een groot tekort op de woningmarkt, lukt dit vaak niet. En daarom moeten ze in het azc blijven, waardoor er minder plek is voor asielzoekers. En ook voor hen is er een groot tekort aan plekken.

In onze provincie bevinden zich honderden statushouders in azc’s. Die asielzoekerscentra staan in Almere, Dronten, Luttelgeest en Zeewolde. Volgens het COA zouden alleen in Almere geschikte hotels zijn om statushouders te huisvesten, maar dat is tot dusver niet gebeurd. Zeewolde en Dronten zeggen geen geschikte hotels te hebben voor grotere groepen. Noordoostpolder heeft wel hotels, maar die gemeente zegt dat daar geen statushouders in zijn gehuisvest.

Geen gezinnen
Een belangrijke reden dat er in Almere (nog) niet van de hoteloptie gebruik is gemaakt, is dat er vooral hotels worden gezocht voor alleenstaande statushouders of echtparen. Als er dus voornamelijk gezinnen in Almere in het azc wonen, dan zullen die niet naar een hotel gaan.

Dit is ook het geval in Zeewolde, waar volgens de gemeente ongeveer 100 statushouders in het azc zitten. Dit zijn voornamelijk mensen die daar in gezinsverband wonen. De gemeente pleit ervoor om de gezinnen zoveel mogelijk op een vaste plaats te huisvesten en zo min mogelijk te verplaatsen.

In de buurt
Het COA wil de statushouders huisvesten in dezelfde gemeente als waar ze nu in een azc zitten. Dit omdat de woonplaats dan hetzelfde blijft en dat is handig voor allerlei papierwerk zoals bijvoorbeeld voor verzekeringen en werkgevers. De statushouders worden op die manier niet, zoals met asielzoekers wel vaak het geval is, van de ene plek in Nederland naar de andere gebracht.

Omdat het hier gaat om statushouders is er geen toestemming nodig van gemeenten om deze mensen over te plaatsen naar hotels, omdat ze rechtmatig in Nederland zijn. Voor asielzoekers is dat wel het geval.

De gemeente Dronten, waar zo'n 300 statushouders in het azc wachten op een woning, bevestigt dat het COA zonder toestemming statushouders mag verplaatsen. Wel verwachten ze dat het COA hun tijdig op de hoogte brengt als dit gebeurt.

Taakstelling
Alle gemeenten in Nederland krijgen halfjaarlijks een taakstelling van het Rijk om voor een specifiek aantal statushouders een geschikte woning te vinden. In de praktijk wordt die taakstelling vaak niet gehaald door een tekort aan woningen. Alle Flevolandse gemeenten slaagden er vorig jaar niet in om voldoende statushouders te huisvesten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel