Alle gemeenten beginnen huisvesting statushouders dit jaar met achterstand

FLEVOLAND • Wo 3 januari 2024 | 15:18 • Woensdag 3 januari 2024 | 15:18

Alle Flevolandse gemeenten zijn er vorig jaar niet in geslaagd om voldoende statushouders te huisvesten. De zes gemeenten beginnen in dit nieuwe jaar dus met een achterstand aan de nieuwe doelstelling. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op Almere na begonnen de gemeenten vorig jaar juist met een voorsprong. In 2022 kregen daar namelijk meer statushouders een woning dan strikt noodzakelijk was.

Grote opgave
In verhouding tot het aantal inwoners heeft Urk de grootste achterstand en dus ook de grootste opgave voor het komende halfjaar. In totaal moet de gemeente woonruimte zien te vinden voor 52 statushouders. Dit terwijl er in heel 2023 maar voor tien statushouders een woning is gevonden.

Ook Dronten heeft een relatief grote achterstand weg te werken. Tot aan de zomer moeten er nog 90 statushouders een plekje krijgen in deze gemeente. Het afgelopen jaar lukte het om 46 mensen te huisvesten in Dronten.

Taskforce
In absolute aantallen heeft de gemeente Almere de hoogste taakstelling gekregen. Het komende halfjaar moet Almere voor 276 mensen onderdak vinden.

Vorig jaar wist de gemeente woonruimte voor 466 statushouders te regelen. Dat lukte door de inzet van een taskforce. Almere liep al langere tijd achter met huisvesting en kreeg een tik op de vingers van de provincie.

De cijfers voor alle Flevolandse gemeenten zie je hieronder:

04-01: Er zat in eerste instantie een tikfout in bovenstaande tabel. Noordoostpolder heeft in 2023 namelijk niet 86 statushouders gehuisvest, maar 76.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel