BBB wil groter stempel drukken op provinciale politiek

FLEVOLAND • Zo 12 mei 2024 | 9:00 • Zondag 12 mei 2024 | 9:00

De BBB-fractie in Provinciale Staten zal zich de komende tijd sterker profileren. De grootste partij heeft volgens fractievoorzitter Anja Keuter weloverwogen gekozen voor een rustige start, maar ze kondigt aan dat daar verandering in komt. "Nu zijn we echt op stoom aan het komen en proberen we zaken te veranderen", zegt Keuter in het programma Over Flevoland Gesproken.

BBB kwam vorig jaar vanuit het niets met tien zetels de Provinciale Staten binnen. Het kostte de onervaren fractie daarna wat tijd om het politieke handwerk onder de knie te krijgen, vertelt Anja Keuter. "Je hebt gewoon een leerjaar nodig, ook om binnen de provincie te kijken hoe alle procedures lopen."

"Even omgooien"
BBB koos er bewust voor niet meteen het hoogste woord te voeren. Keuter: "We wilden niet binnenkomen van: hier zijn wij en wij gaan nu de zaak even omgooien. We hebben tien zetels, maar we hebben geen meerderheid. Dus we hebben andere partijen nodig om samen te werken."

Inmiddels is BBB er klaar voor om zich nadrukkelijker te laten gelden, belooft de fractievoorzitter. "We proberen nu echt onze stempel te drukken. We hebben binnenkort het watertekort in Flevoland op de agenda staan en ook bij bodemdaling zitten we er bovenop."

Verder wil BBB resultaten boeken rond de legalisering van PAS-melders (boeren die door de stikstofproblematiek zonder vergunning zitten, red.) en verlangt de partij duidelijkheid over de komst van een militaire kazerne in Zeewolde. Die beslissingen vallen niet in Flevoland, erkent Keuter, maar het is volgens haar wel belangrijk om het kabinet op die onderwerpen aan te spreken: "wij hebben hier bewoners die in onzekerheid zitten, doe hier iets mee."

"Flevoland het goede voorbeeld"
Over het rechtse college waar BBB deel van uitmaakt, samen met VVD, PVV, CU en SGP, is Anja Keuter zeer te spreken. "Dat bevalt erg goed. We hebben een goede, stevige coalitie en we hebben weinig strijd."

Flevoland is de enige provincie waar BBB, PVV en VVD bestuurlijk samenwerken en vormt daarom volgens Keuter een mooi voorbeeld voor de kabinetsonderhandelaars. Meteen na de Kamerverkiezingen in november liet ze dat ook aan de landelijke BBB-leiding weten: "Wij hebben in Flevoland het goede voorbeeld gegeven, het enige wat je hoeft te doen is ons te volgen."

De afspraken in het begin van het Haagse formatieproces over het respecteren van de grondwet en de rechtsstaat waren geïnspireerd op het manifest dat de Flevolandse onderhandelaars na de Statenverkiezingen sloten. "Landelijk is dat één op één overgenomen. Daar hadden ze dus echt wat aan", aldus Keuter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel