Grote weerstand tegen uitbreiding Lelystadse stortplaats lijkt gebroken

LELYSTAD • Wo 15 mei 2024 | 11:20 • Woensdag 15 mei 2024 | 11:20

De grootste weerstand van omwonenden tegen de uitbreiding van de stortplaats bij Lelystad lijkt voorbij. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vierde bijeenkomst die het bedrijf Afvalzorg hierover organiseerde.

Afvalzorg wil aan de Zeeasterweg meer dan twee keer zoveel afval storten. Heuvels die nu maximaal 15 meter hoog zijn, worden dan 35 meter hoog.

Bewoners van de naastgelegen woonwijk de Landerijen waren tijdens de eerste bijeenkomst in december erg kritisch over de plannen, of zelfs ronduit tegen. Insprekers vreesden vooral voor een toename van stankoverlast en meer vrachtverkeer van en naar de de stortplaats.

Waardering voor Afvalzorg
Maar van die weerstand was dinsdag nog maar weinig over. Aanwezige bewoners zeiden het te waarderen dat Afvalzorg hen de afgelopen maanden bij de plannen heeft betrokken en naar hun zorgen heeft geluisterd. Het vertrouwen in een goede en zorgvuldige aanpak bij een uitbreiding is daardoor gegroeid, zo gaven sprekers aan.

Het is overigens nog lang niet zeker dat de plannen van Afvalzorg om fors uit te breiden ook doorgaan. Het bedrijf moet namelijk nog vergunningen krijgen van de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. De gemeente heeft in een eerder stadium al aangegeven niet aan de uitbreiding mee te zullen werken.

Wethouder Sjaak Kruis van Lelystad heeft recent over de vuilstort gesproken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Over de uitkomst kan hij niets zeggen, omdat de gemeente ook nog met de provincie moet overleggen. Zowel de gemeente als provincie is tegen uitbreiding van de vuilstortplaats.

Afvalzorg kent die opstelling en houdt er dan ook rekening mee dat het op korte termijn geen vergunning krijgt. Maar het bedrijf verwacht dat dit binnen een paar jaar verandert, omdat er in Nederland dan nog zo weinig ruimte voor het storten van afval over zal zijn, dat de opslag in Lelystad wel moet uitbreiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel