Opgeviste buit blijkt gevaarlijker dan gedacht: geen kogels maar granaten

URK • Wo 15 mei 2024 | 17:59 • Woensdag 15 mei 2024 | 17:59

De zes kogels die de neefjes Lucas Post en Simon Hoefnagel uit Urk uit het water hebben gevist met een magneet blijken gevaarlijke granaten te zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat de gevonden munitie gecontroleerd tot ontploffing brengen.

De jonge tieners hebben de explosieven een tijdje geleden al gevonden. Ze maakten de munitie schoon met schuurpapier en een schroevendraaier. Lucas realiseerde zich dat het een gevaarlijk schoonmaakklusje was: "Je moet wel oppassen."

Ze deden onderzoek naar de mogelijke herkomst van de voorwerpen en dachten dat ze in de jaren vijftig afgeschoten zouden kunnen zijn door een ADEN-kanon van een Brits gevechtsvliegtuig tijdens een militaire oefening van de NAVO in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de grootste kogel staat 'RG 1957' gegraveerd.

Politie gaat op onderzoek uit
Na het zien van de reportage bij Omroep Flevoland besloot de politie bij het gezin Post langs te gaan om te controleren om welk soort explosieven het nu precies gaat. Zij concludeerden dat het gaat om granaten die uiterst explosief kunnen zijn.

Volgens een medewerker van de politie is dit soort granaten gevaarlijk, ook al liggen ze jaren onder water. De huid van de munitie wordt steeds dunner waardoor de inhoud van het explosief naar buiten kan komen en nog altijd gemakkelijk kan ontploffen.

"Niet rouwig"
De moeder van Lucas Post vertelt achteraf er niet rouwig om te zijn dat de explosieven weg zijn. Ze vond het toch wel een enge gedachte dat de jongens de granaten wilden neerzetten in hun slaapkamer. Eerder was in het gezin al besloten dat de munitie voorlopig op een veilige plaats in de garage bewaard werd. "Er is ons mogelijk een boel ellende bespaard gebleven", zegt ze.

Bang dat de jongens later geen herinnering meer hebben aan hun vondst heeft de moeder van Lucas niet: "Dit was een hele ervaring; de politie op bezoek en ook nog de EOD. Ze hebben wat te vertellen op school", besluit ze.

Wanneer de EOD de granaten tot ontploffing gaat laten brengen is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel