Urker raad wil lat nog hoger leggen: minimaal 150 huizen per jaar erbij

URK • Do 16 mei 2024 | 21:48 • Donderdag 16 mei 2024 | 21:48

Er moeten snel nog méér woningen bijkomen op Urk dan het college van B en W al van plan is. Dat vindt de voltallige Urker gemeenteraad.

In een motie draagt de raad het college op om daarnaast een inhaalslag te maken door alternatieve woonvormen als tiny houses op Urk mogelijk te maken.

Onlangs bleek al dat er momenteel te weinig huizen worden gebouwd op Urk voor met name de eigen starters. Er is daardoor een 'stuwmeer' aan nog thuiswonende twintigers ontstaan. Daarnaast vertrekken veel Urker stellen naar naastgelegen polderdorpen als Espel, Creil en Tollebeek.

Lees ook: Jeugd verlaat Urk noodgedwongen, woningmarkt zit vast: gemeente grijpt in

Het college gaf een maand geleden al aan het jaarlijkse bouwtempo te willen verhogen van 97 naar 125 nieuwe huizen. En daarbovenop zou dan nog een extra tijdelijke inhaalslag moeten plaatsvinden.

De Urker raad vindt dat niet genoeg. Volgens de zeven fracties moeten er jaarlijks minimaal 150 huizen bijkomen, plus de genoemde inhaalslag. Alleen zó kan het woningtekort van vijfhonderd huizen binnen tien jaar opgelost worden, meent de raad.

'Drastische keuzes'
De fracties willen dat het college alle mogelijke inbreilocaties op papier zet waar alternatieve woningbouw (versneld) kan plaatsvinden. Daarnaast willen ze weten of het Expertteam Woningbouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op Urk kan bijspringen.

De raad beseft dat er mogelijk 'drastische keuzes' gemaakt moeten worden. De Urker raadsleden willen zo snel mogelijk hun mening kunnen geven wanneer die drastische beslissingen in beeld zijn.

Steeds meer huishoudens
De gemeenteraad van Urk besprak op 24 april al het programma Wonen 2.0. In dat woningbehoefteonderzoek viel onder meer te lezen dat de bevolking van Urk tot en met 2037 naar verwachting met bijna 1.800 huishoudens zal stijgen.

Dat zijn ongeveer vierduizend inwoners extra ten opzichte van de bijna 22.000 inwoners nu. Er zijn daarvoor in 2037 op Urk tussen de 1.750 en 2.400 nieuwe woningen nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel