Politiek heeft veel vragen over wens terugkopen Floriadeterrein voor 51 miljoen

ALMERE • Vr 17 mei 2024 | 6:22 • Vrijdag 17 mei 2024 | 6:22

Het terugkopen van de grond waar woonwijk Hortus gebouwd moet worden, roept veel vragen op bij de gemeenteraad. Dat bleek donderdagavond tijdens een politieke discussie over de Floriadewijk.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het Hortusterrein terug te kopen van ontwikkelcombinatie Weerwater CV. Het college heeft daar een bedrag van 51 miljoen euro voor over.

De gemeente en Weerwater CV hebben al enkele jaren onenigheid over het aantal huizen dat in de wijk gebouwd moet worden. In 2018 hebben ze in en contract afgesproken dat er 660 huizen mogen worden gebouwd. Meer mag op dit moment niet volgens het geldende bestemmingsplan.

Toch wil de gemeenteraad graag meer bouwen in Hortus. De gemeente vindt dat Weerwater CV dat met haar plan onmogelijk maakt. Het conflict dreigde in november voor de rechter te komen, maar na gesprekken is er in april een oplossing gevonden. Daar moet de gemeenteraad wel mee instemmen.

Zelf bepalen
De gemeente wil de grond terugkopen. Op die manier kan Almere zelfstandig bepalen hoe het gebied ontwikkeld wordt en hoeveel woningen er gebouwd kunnen worden, zo verwacht het college. Hiervoor wil de gemeente diverse projectontwikkelaars aantrekken. Amvest en Dura Vermeer zijn hier als partijen binnen Weerwater CV van uitgesloten.

De aankoopprijs van 51 miljoen euro is volgens het college van burgemeester en wethouders gebaseerd op de kosten die Weerwater CV sinds 2018 heeft gemaakt om het terrein bouw- en woonrijp te maken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het aanleggen van kabels, leidingen, riolering, wegen en straten op het voormalige Floriade-terrein.

"De gedachte hierbij is dat wij deze kosten anders ook zouden hebben betaald om het terrein bouw- en woonrijp te maken", zegt het college.

Waarom voorkeur voor terugkopen?
Het college legt de gemeenteraad drie keuzes voor. De eerste optie, waar de voorkeur van het college naar uit gaat, is het terugkopen van het Hortusterrein inclusief het ontwikkel- en realisatierecht.

Een tweede optie is dat de projectontwikkelaar doorgaat met de bouw van 660 woningen. Maar het college vindt dat aantal woningen te weinig en wil daar meer huizen bouwen.

Als de raad de twee opties afwijst en de gemeente het Hortusterrein niet terugkoopt, gaat de rechtszaak van Weerwater CV tegen de gemeente alsnog door. Onduidelijk is wat hiervan de financiële gevolgen zijn voor de gemeente. Het gevolg van een rechtszaak is wel dat het volgens de gemeente jaren kan duren voordat de nieuwe woonwijk ontwikkeld wordt.

Meer dan 660 nieuwe huizen
De gemeente neemt het heft dus liever zelf in handen. "We willen op veel plekken in de stad woningen toevoegen, zeker op een prominente plek als aan het Weerwater. We willen dat dit een mooie wijk wordt met mogelijkheid voor meer dan 660 woningen en passende voorzieningen," zegt het college. "Met het terugkopen heeft de gemeente de regie voor de bouw van de stadswijk Hortus weer terug."

De gemeenteraad had donderdagavond veel vragen, onder meer over de risico's voor de gemeente als de koop niet doorgaat. Omdat veel vragen niet in openbaarheid beantwoord konden worden, sprak de raad verder in een besloten gedeelte. Volgende week wordt de discussie openbaar voortgezet.

Over een deadline voor het maken van een keuze kon wethouder Jesse Luijendijk in het openbaar geen antwoord geven. Vooraf werd er vanuit gegaan dat er voor 1 juni een besluit genomen moet worden. Gebeurt dat niet dan wordt het automatisch een rechtszaak tegen de gemeente. Zo is afgesproken tussen het college en de projectontwikkelaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel