Vertrokken VVD-wethouder haalt hard uit naar voorgangers vanwege Floriade en Oosterwold

ALMERE • Zo 14 april 2024 | 8:10 • Zondag 14 april 2024 | 8:10

De vertrokken VVD-wethouder Julius Lindenbergh haalt hard uit naar vroegere stadsbestuurders die hij verantwoordelijk houdt voor de rampzalige financiële situatie van Almere.

In het tv-programma Over Flevoland Gesproken noemt Lindenbergh de rekening van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade en de ontbrekende riolering in Oosterwold "hele nare erfenissen." Beide projecten hebben de stad opgezadeld met tegenvallers van vele tientallen miljoenen euro's.

Julius Lindenbergh nam afgelopen week afscheid als wethouder, nadat een conflict over de aanpak van de financiële toestand had geleid tot het vertrek van de VVD uit de coalitie.

'In al hun wijsheid besloten'
Lindenbergh zoekt de oorzaak van de enorme tekorten voor een belangrijk deel in grote ambitieuze projecten uit de tijd van PvdA-wethouder Adri Duivesteijn, al noemt hij die niet specifiek bij naam.

"Mijn voorgangers hebben in al hun wijsheid ooit besloten dat een wijk aanleggen zonder riool een verstandig idee was, waar de rest van Nederland er al meer dan 100 jaar achter was dat dat geen goed idee is", zegt Lindenbergh cynisch. "Dat moeten we nu heel duur betalen."

De oud-wethouder oordeelt dan ook hard over het optreden van eerdere bestuurders van Almere. "Ik neem mijn voorgangers zowel de Floriade als de riolering die er niet was in Oosterwold, zeer kwalijk. En ik denk dat de hele stad dat doet."

In gesprek met Julius Lindenbergh:

'Floriade ramp voor de stad'
Lindenbergh werd vijf jaar geleden wethouder, maar kon toen het debacle rond de Floriade naar eigen zeggen niet meer afwenden. "Je zit als het ware in een achtbaan en je voelt aan dat het niet goed gaat. De enige optie is: blijven we zitten of springen we eruit."

Hij vervolgt: "Als je blijft zitten in een achtbaan die niet veilig voelt, dan gaat het niet goed, maar als je uit een achtbaan springt en je valt van heel hoog op de grond, dan loopt het ook niet goed af. Stoppen met de Floriade was financieel een ramp voor de stad, en bij doorgaan heb je het risico dat het dat ook wordt. En dat is het ook geworden."

Zonder aarzeling stelt Lindenbergh dat Almere nooit aan de Floriade had moeten beginnen. Ook in andere prestigeprojecten ziet hij weinig heil.

"Toen ik hier kwam heb ik gezorgd dat we zijn gestopt met Eden Holland, ook zo'n prestigeproject. Met het museum zijn we ook gestopt: daar ben ik ook heel trots op dat we die stap gezet hebben. Bij de Floriade was het helaas gewoon te laat."

Adri Duivesteijn, die namens de PvdA wethouder was toen Almere de Floriade binnenhaalde, overleed in 2023 op 72-jarige leeftijd. Duivesteijn was ook één van de drijvende krachten achter de wijk Oosterwold.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel